Не стихва напрежението между президент и управляващи, по един въпрос са на едно мнение

Денков отрече обвинението, че кабинетът иска да поеме контрола върху службите

22.09.2023 | 18:43 Редактор: Толя Стоянова

Сблъсъците по оста президент-правителство ескалираха и в празничния ден, след като само преди дни президентът Румен Радев критикува премиера Николай Денков, че не е достатъчно активен да убеди Виена и Амстердам за членството ни в Шенген.

"Напоследък президентът много често казва неща, които не са верни. Всеки ден имаме разговори, преговори, имаме план как да действаме, просто невинаги ги обявявам. Защо да обявявам примерно, че съм говорил с холандския премиер? Има ли нужда да го обявявам?", коментира Денков. 

В задочната реторика се включи и вицепрезидентът Илияна Йотова, но по темата за реформата в службите за сигурност.

"Недоверие в службите изказват хора, които очевидно искат да сложат ръка на тях и за първи път в най-новата ни история да има много сериозен политически отпечатък върху българските служби за сигурност. Аз съм сигурна, че президентът Радев няма да допусне това", заяви Йотова.

Денков отрече обвинението, че кабинетът иска да поеме контрола върху службите.

"Това, което искам, е да служа на България и да помогна да се развие като нормална европейска държава", подчерта премиерът.

Оказва се, че все пак институциите са на едно мнение за експулсирането на руските духовници.

"Ако има достатъчно доказателства и сигнали в службите за сигурност, те са в правото си да свършат това", каза Йотова.

"Има доклад на ДАНС, който показва, че те извършват действия, които не съответстват на техния статут в България. Само се запознах с решението, то е на ДАНС. Нямам пряко отношение към вземането на това решение. Когато някой извършва неправомерни действия, които противоречат на българското законодателство, той трябва да бъде санкциониран. В случая става дума за санкция срещу законите на България", обясни Николай Денков. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)