Край на земеделския протест: Денков се извини, подписаха меморандум, тракторите се прибраха

Проблемите на зърнопроизводителите изглеждат решени

20.09.2023 | 18:39 Редактор: Вяра Димова

Земеделците обявиха край на протеста. Премиерът Николай Денков заяви, че имаме подписан меморандум със селскостопанския сектор. Той влиза в сила от днес. Премиерът се извини на всички работещи и ангажирани в аграрния сектор, че ги е нарекъл "терористи". 

Така полето край Долни Богров, което беше превърнато в импровизиран паркинг на десетки трактори, опустя. След две денонощия шествия, скандирания и срещи с властта, проблемите на зърнопроизводителите изглеждат решени. 

Сред договорените параметри е продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна до изчерпване на количествата произведена продукция. Водят се и преговори с Европейската комисия за забраната за внос от Украйна на селскостопански култури, надвишаващи 10% от обема на националното производство. Ще се изработи лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица.

"Благодаря на преговорните екипи за това, че дойдоха, участваха в конструктивни разговори и именно в резултат на тези разговори имаме решения. В такива случаи при преговори и двете страни печелят, няма нужда единият да бъде губещ, защото от решенията всеки има полза", каза премиерът Денков.

До спирането на протестните действия се стигна след няколко часа бурна дискусия, която остана закрита за медиите.

"При 2000 човека няма как да има 100% единомислие. Нормално е всеки да има свое виждане по въпроса. Това, което е договорено като точки, не ги удовлетворява на 100%, искаме да чуем аргументи", заяви председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов.

При протестиращите дойде и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Те обаче го изгониха.

"Не искаме нашият протест да бъде политически. Точно това беше една от причините днес да не сме на площада, защото сме диалогични и разумни", коментира председателят на НАЗ Илия Проданов.

"Напрежението, което всички виждаме по медиите, на площада, е отражение на огромно натрупано недоверие към политическата класа, защото тези хора са лъгани много пъти през годините", смята Денков.

Земеделските производители и днес твърдяха, че не са терористи и очакват академичното извинение на премиера.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)