Костадинов отиде при земеделците - те го изгониха. 600 трактора чакат на входа на София

"Ние не искаме нашият протест да бъде политически", каза протестиращ

20.09.2023 | 13:52 Редактор: Михаела Димитрова

В ритъма на тангото - две напред , една назад. Така може да се обобщи протестът на земеделците. След две денонощия шествия, скандирания и срещи с властта, в крайна сметка стотиците трактори не влязоха в столицата.

Зърнопроизводителите получиха уверения, че проблемите им ще бъдат решени. Не всички, обаче, са убедени в щастливата развръзка.

Вече трети ден земеделският бранш протестира срещу отмяната на забраната за внос на земеделски продукти от Украйна и основно - на украинско зърно. В Долни Богров, на един от входовете за София, се намира цялата земеделска техника, над 600 трактора, позиционирани с готовност да влязат в столицата, ако исканията им не бъдат чути.

По първоначална информация протестът трябваше да стигне в столицата в ранните часове на деня. Протестиращите получиха разрешение от Столичната община да позиционират част от техниката на бул. "Тодор Александров", а земеделските производители да излязат на протест на жълтите павета. След срещата на Инициативния комитет с властта, на която се договори съставянето на Меморандум, който да удовлетвори исканията на страните, протестът остана в Долни Богров.

Тази сутрин дойдоха представителите на Инициативния комитет, за да се срещнат със земеделците, част от които са нощували в тракторите си. Не всеки от тях беше съгласен с това, че трябва да се подпише именно такъв Меморандум. Стигна се до бурна дискусия, но страстите бяха овладени.

След това се появи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който твърдеше, че някой от земеделските производители го е поканил. Костадинов беше изгонен от хората на протеста с аргумента, че никой не го е викал и не искат да се "политизира" протестът.

"При 2000 човека няма как да има 100% единомислие. Нормално е всеки да има свое виждане по въпроса. Това, което е договорено като точки, някои не ги удовлетворя на 100%, искаме да чуем аргументите на тези, които не ги удовлетворява. В един момент се получава така, че някои от тях дори не знаят защо не се удовлетворени", обясни протестиращ.

"Дойдох да питам какво се случва и разбрах от тях, че още се водят преговори, нещо, което се оказа различно от това, което видяхме в МС", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Ние не искаме нашият протест да бъде политически. Точно това беше една от причините всички ние днес да не сме там на площада, защото сме диалогични и разумни", каза протестиращ.

Земеделските производители продължават да твърдят, че не са терористи и остават в стачна готовност до прочитането на всички разписани точки и изисквания в Меморандума. Ако не ги удовлетворяват, те ще влязат в столицата.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
аз
преди 7 месеца
Излъгаха ги, техните ги излъгаха. Онези с майбасите и яхтите. Същите, които изгониха Възраждане. Сигнализирай за неуместен коментар