Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Земеделци: Очакваме забраната за внос на украинско зърно да продължи

Буферен период от 30 дни е приемлив вариант според Преслав Борисов и Анелия Танева от Българския фермерски съюз

20.09.2023 | 12:18 Редактор: Калина Донкова

Забраната за внос на украинско зърно в България трябва да продължи и ще настояваме за това. Това коментираха в ефира на предаването "Директно" Преслав Борисов и Анелия Танева от Българския фермерски съюз.

Дори буферен период от един месец, в който забраната да остане в сила, би бил приемлив вариант за производителите, смятат двамата. Идеята идва по примера на Румъния, която удължи ембаргото с 30 дни.

"Ако имаме един месец, в който да доанализираме ситуацията, можем да видим от Украйна какво би могло да се изгради като система за квоти, тогава би били по-приемливо", смята Борисов.

Земеделските производители от всичките сектори се нуждаят от добър диалог с държавата, за да бъдат създадени точки, по които да се работи и, които да доведат до ефективни решения за бранша, категорична бе Танева.

"Този един месец може да бъде достатъчен за продължителни действия, които да задоволяват всички критерии по точките, които сме поставили. Тоест, да се вземат решения и те да бъдат изпълняеми, не само коментирани. Очакваме да има конкретика, решения и диалог с всички браншови организации не само по вноса от Украйна", каза тя. 

Пред Bulgaria ON AIR двамата отново изразиха позицията на протестиращите зърнопроизводители, че Украйна е трета страна и е извън Европейския съюз, а България няма нужда от внос на украинска продукция. Според тях Киев трябва да използва т.нар. коридори на солидарността, а страната ни трябва да помогне първо на себе си, преди да помага на други държави.

Вижте целия разговор във видеото.