Жена в мозъчна смърт стана донор на трима румънци, у нас нямаше подходящи реципиенти

Донорската ситуация е реализирана в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново

29.09.2023 | 15:05 Редактор: Толя Стоянова
Жена в мозъчна смърт стана донор на трима румънци, у нас нямаше подходящи реципиенти

Трима румънски граждани ще получат шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от медицински екип в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, с координатор д-р Сибила Маринова.

От началото на годината това е втората успешно реализирана донорска ситуация във великотърновската болница. На 28 септември близките на изпаднала в мозъчна смърт 76-годишна жена, вземат благородното решение да дарят нейните органи и да дадат живот на други напълно непознати хора. Поради медицински показатели на донора, в България не е имало подходящи реципиенти за трансплантация, съобщи великотърновската болница.

По линия на споразумение за сътрудничество между ИА "Медицински надзор" и Националната агенция за трансплантация на Румъния, черният дроб и бъбреците са предоставени на румънската страна.

Министерството на здравеопазването и ИА "Медицински надзор", както и ръководството на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" поднасят искрени съболезнования към близките на донора и благодарят за хуманния им жест. 

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: БГНЕС