Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

България е на дъното по брой реализирани донорски ситуации в ЕС

Във варна кръстиха първата в света улица на името на донор

25.09.2023 | 17:03 Редактор: Калина Донкова

Животът на хората, очакващи трансплантации у нас, е обречен и има остра нужда от реформиране на системата. Това заяви в ефира на предаването "Директно" Александър Николов от фондация "Документалистите".

Николов и фондацията работят усърдно в продължение на осем години, за да променят лицето на трансплантациите в България. Тяхната история започва след загубата на братa на Николов, който става донор на органи и този момент маркира началото на проекта "Последният дар на човека". Проектът има за цел да повдигне осведомеността и подкрепата за донорството на органи в страната.

През тези години екипът на фондация "Документалистите" има срещи с множество хора, които чакат органи и носят надежда за втори шанс в живота си. Със съжаление обаче, те се запознават и с хора, чиито истории не завършват с щастлив край.

"Срещнахме се с много различни герои, с чакащи, с лекари, с хора получили нужният им орган и със семейства на донори", допълни Николов.

Според него проблемът с трансплантациите у нас е комплексен, но като основен откроява недоверието в системата.

"Много хора смятат, че органите на техните близки ще бъдат откраднати и техните близки ще бъдат умишлено убити, за да им бъдат взети органите, което е невъзможно в крайна сметка, защото участват над 100 души по време на една донорска ситуация", категоричен е Николов.

Освен това, в България се наблюдава и недостиг на специализирани анестезиолози, които да участват в процеса на трансплантация. Този недостиг води до прекомерна работна натовареност на съществуващите специалисти и забавя трансплантационния процес, отбелязва гостът.

"Законодателството ни е същото като в Испания, която е лидер по брой реализирани донорски ситуации. Проблемите са другаде, законодателството ни е същото като в цяла Европа, но сравнение с цяла Европа ние сме в дъното на класациите", подчерта Николов.

Гостът сподели за важния момент, когато улица във Варна е била кръстена на името на Георги, починалият му брат, който е станал донор на органи. Процесът е отнел близо две години и е включвал усилията на множество хора.

„В крайна сметка имаме първата улица в света, кръстена на донор на органи, което е факт, с който сме изключително щастливи и е голямо признание както за донорите, така и за техните семейства“, завърши гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.