Признанието за "неволна грешка" тушира напрежението и сглобката не се разпадна

Премиерът уверил Борисов, че няма да има облагодетелствани фирми, които да приберат милиони

28.09.2023 | 14:28 Редактор: Толя Стоянова

След като в средата на месеца народните избраници гласуваха да заседават извънредно всеки ден до 6 октомври, след което да са в отпуск през цялата предизборна кампания за местния вот, днес решиха - утре е последният им работен ден. 

Ден след като от ГЕРБ отправиха обвинения към "Продължаваме промяната", че се готвят да раздават европейски средства на близки до тях фирми, тази сутрин Бойко Борисов заяви, че вече няма напрежение между управляващите. За да не се стига до такива проблеми, ще бъде създадена парламентарна комисия по европейските фондове, която да следи как точно се разпределят парите от Европа и как се прави оценка на самите фирми, които ще получат европейските средства.

Сутринта Бойко Борисов е провел и телефонен разговор с премиера Николай Денков. Той го е уверил, че е станала неволна грешка.

След като вчера ГЕРБ алармираха, че се раздават "милиарди на странни фирми", днес Борисов отново изрази притеснението си.

"Дава се един индикативен списък на близки фирми или част от тях много близки до управляващите, което за нас е странно, че са се появили там", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Формален процес на избор и оценка", сега се появяват едни фирми, които кандидатстват за над 3 млрд. лв. и пише, че формално след това ще бъдат оценявани. Не сме съгласни", категоричен е Борисов.

Партньорите на ГЕРБ обаче отрекоха да имат близки фирми, които да облагодетелстват със средства.

"Не ми е известно, каквито и фирми да са се облагодетелствали по каквото и да било. Териториалните планове тепърва трябва да се одобряват, тепърва да се види механизмът, по който всички фирми могат да заявят своите инвестиционни намерения", заяви Радослав Рибарски.

Опозицията видя имитация на критики.

"Естествено, другият партньор се възпротивява на това. Но да кажем, че не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Трите приоритета, които "сглобката" си е поставила, са пълен провал. "Шенген - никакъв напредък. Еврозоната е отложена за 2025 година. По ПВУ сме загубили вече пари, защото те се бият кой да вземе повече пари", каза Корнелия Нинова.

По темата с решението на спорния казус - да се създаде комисия в парламента, която да следи при кого и кога да отиват парите, депутатът от ДПС Делян Пеевски съобщи, че имал разговори с ГЕРБ и с премиера тази сутрин.

"Твърди се, че грешката е неволна в тези изречения, надяваме се да е така. Заедно с ГЕРБ днес ще предложим създаване на Комисия за контрол на еврофондовете, за да няма такива неволни грешки. Всичко ще минава през парламента по тези теми", каза Пеевски.

Утре премиерът свиква извънредно министрите по темата.

Днес депутатите решават дали рафинерията "Лукойл" да продължи да работи още една година с руски петрол. Народните избраници днес си удължиха и работното време, докато не гласуват тази точка.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Малоум
преди 7 месеца
Тия крадат като за последно, даже вече не се и крият. Прокуратурата е пудел на каишка. Сигнализирай за неуместен коментар