Ще загубим над 1,4 млрд. лв., ако изпуснем срока за териториалните планове

Еврокомисар Илиана Иванова подчерта, че само България не е предала своите териториални планове

28.09.2023 | 11:07 Редактор: Искра Ангелова

Всички знаем, че има забавяне по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), като законопроектите, свързани с правосъдната система и енергетиката. Тази сутрин се чух с г-н Борисов, мисля, че изчистихме това недоразумение. Това каза министър-председателят акад. Николай Денков, потвърждавайки, че е разговарял с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони.

Денков каза, че въпросните над 1,4 млрд. лева няма да влязат в тези региони, ако изпуснем момента, а те са важни за хората. Премиерът припомни, че това, което са направили е буквално да извадят всички горещи теми, да ги сложат на масата, да предложат решения и да търсят съгласие.

"Колкото и да е трудно, защото от тях зависи бъдещето на България", каза той.

Днес Денков прие в Министерския съвет европейския комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. Тя също подчерта, че само България не е предала своите териториални планове.

"100 млн. евро са почти загубени. Други 800 млн. евро са под въпрос, ако това не бъде направено в кратки срокове", каза още тя и допълни, че се надява на диалог, на дискусия и на намиране на решение.

Това е първо посещение в България на Илиана Иванова в новата ѝ позиция. Двамата с премиера са обсъдили приоритетите на българското правителство и как да използваме възможността, която нейната позиция предоставя като възможности и да се възползваме максимално от европейските инструменти в рамките на Европейския съюз.

От своя страна Иванова добави, че са обсъдили основните приоритети, които стоят на дневен ред - Шенген, Еврозоната, както и основните моменти, свързани с ресорите, които поема в качеството си на еврокомисар.

"Предстоят ни оттук нататък срещи с ресорните министри", отбеляза Иванова, цитирана от БГНЕС.

Еврокомисарят заяви, че заедно могат и трябва да работят за осигуряване на стабилност на национално ниво, както и да се вземат бързи и адекватни решения.

"Трябва да имаме своето място на масата на тези преговори. Обещахме си да бъдем в непрекъснат контакт и диалог", каза още Иванова.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа


2
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 8 месеца
Вие ще загубите. Ние нищо няма да видим от европарите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Лъжльо
преди 8 месеца
Видяхме ги "териториалните планове" в други медии, от които определено не зависи "бъдещето на България", а зависят парите за вашите фирмички и спонсори. Сигнализирай за неуместен коментар