Началникът на отбраната: Да дадем на Украйна неизправните ракетни системи, опасно е да ги съхраняваме

НАТО проведе военно учение на полигон Ново Село

26.09.2023 | 18:50 Редактор: Михаела Димитрова

НАТО проведе военно учение на полигон Ново Село край Сливен. Целта на учението е да подготви войските на НАТО за провеждане на пълния спектър от военни операции в отговор на кризи.

Предоставянето на ракети от българското въоръжение на Украйна няма да се отрази на отбранителната способност на страната ни, заяви началникът на отбраната адмирал Евтим Ефтимов. Той потвърди, че България има неработещи ракетни системи, които могат да бъдат предоставени на Украйна, ако правителство и парламентът вземат подобно решение.

"Знаете, че преимуществено от съветско време е нашата техника, затова е нормално някои системи, специално зенитно-управляеми системи, да не могат да се поддържат. Те не са много, те са няколко бройки, има информация за това нещо и аз съм го докладвал. Това е държавна собственост. Ако държавата реши да ги използва, за да има някаква изгода, за нас е по-добре ние да не ги съхраняваме. Някой път е опасно, държим ги в различни складове и застрашаваме живота на личния състав", коментира адмирал Ефтимов.

Той не уточни колко са неработещите ракетни системи, но увери, че това няма да наруши отбранителните способности на страната ни. 

"Имаме проекти за придобиване и модернизиране на нашите системи за въздушна отбрана, но мога да заявя, че това което имаме на въоръжение в българската армия, с малки изключения е в изправност и можем да изпълним конституционните си задължения", каза още той.

Ефтимов коментира, че проектът за нова бойна машина на пехотата се движи добре и към този момент няма причина да отпадне предложеният инвестиционен вариант за придобиването ѝ.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Вижте повече в репортажа.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Цинизъм
преди 7 месеца
Съдейки по делата им, уж по евроатлантическа линия трябва да са загрижени за Украйна, а искат да я снабдят с негодни и опасни боеприпаси. На всичко са готови, за да се натегнат на началниците. С такива " приятели" врагове не трябват. Сигнализирай за неуместен коментар