ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС: "Да изпратим повредени ракети на Украйна". БСП: "Национално предателство"

Решението предстои да бъде гласувано и в пленарната зала

26.09.2023 | 18:45 Редактор: Тодор Петров

Изпращаме нова военна помощ към Украйна. Това предложиха от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Идеята е страната ни да даде боеприпаси, които имат дефект и не са ни нужни. 

Повредени ракети от България за Украйна. Това предлагат Бойко Борисов, Делян Пеевски, Христо Иванов и Кирил Петков. А предложението беше прието на извънредното заседание на комисията по отбрана.

"Това по никакъв начин няма да застраши функционирането на българската противовъздушна отбрана. През периода 2020-2022 г. е имало опити за техен ремонт от страна на фирмата производител на Руската федерация, тя е казала, че не подлежат на ремонт", каза Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

Според ДПС боеприпасите, които ще предоставим, не са по-различни от преди. 

"Боеприпаси, неизправни ракети, няма нищо супер интересно", посочи Делян Пеевски. 

И докато от ДПС не виждат нищо притеснително, то от БСП изразиха сериозни притеснения. 

"Управляващото мнозинство е напът да извърши национално предателство. Те имат намерение да дарят ракетите С-300 на Украйна под формата на боеприпаси", смята Атанас Зафиров.

"Не става дума за нещо, което да излиза от складовете на Българската армия, което да ни е полезно. Не си даряваме С-300. Става дума за дефектни ракети, които ние никога не можем да използваме и няма вариант, който да използваме, както и доста патрони, които са НАТО-вски стандарт от складовете на МВР", поясни Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Оказва се, че за разлика от България, Украйна е декларирала, че може да вкара в употреба дефектни боеприпаси. Решението предстои да бъде гласувано и в пленарната зала.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 1
УжасТ
преди 6 месеца
Ценностната система на тези хора е извратена. Виждат, че Украйна загуби войната, даде огромни жертви и ако това продължи още, много много невинни ще загинат, но понеже са загрижени за Украйна, продължават да я тикат в пропастта. Колкото повече оръжие се дава, толкова повече жертви. Съобразно евроатлантическите "ценности", обаче , жертвите нямат значение. "Важното" е Русия да страда, дори това да коства живота на последния украинец, да има комисионни, началниците да печелят от продажба на оръжие. Сигнализирай за неуместен коментар