Тагарев: Няма да изпращаме на Украйна зенитно-ракетни комплекси

Военният министър обясни за превъоръжаването на Сухопътни войски

26.09.2023 | 15:30 Редактор: Михаела Димитрова
Тагарев: Няма да изпращаме на Украйна зенитно-ракетни комплекси

В предложението за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти преди началото на извънредното заседание на парламентарната Комисия по отбрана..

"В управленската програма на правителството има един заложен основен проект за превъоръжаване на българската армията и това е закупуване на бойна техника и за оборудване на три батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Много сме напреднали. На 21 септември в Министерския съвет е одобрен проектът за инвестиционен разход и го внася в Народното събрание. Заявил съм готовност да дискутираме този въпрос във всеки един час от тази седмица, тъй като разчитам, че преди парламентът да бъде разпуснат за изборите, ще има съответното решение и одобрение на проекта за инвестиционен разход", посочи той.

По думите му това в изключително важно, за да се реализира този приоритет за превъоръжаване на Сухопътни войски с модерна бойна техника.

На въпрос с какво могат да се заместят ПВО системите, Тагарев посочи, че тук не става въпрос за освобождаване на зенитно-ракетните комплекси от какъвто и да е вид.

Относно това какъв е размерът на проекта за инвестиционен разход министърът на отбраната посочи, че решението е първо на държавния департамент, след това решението отива е Конгреса на САЩ. Беше сложен таван от 1,5 млрд. долара, а страната ни внася 1,375 млрд. щатски долара.

"По отношение на придобиване на бойни способности в бреговата защита, ние събираме информация и провеждаме срещи с потенциални доставчици, но не бих ги нарекъл преговори към момента", обясни Тагарев, цитиран от "Фокус".

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 7 месеца
Схемата е проста и престъпна: подаряваме нашето въоръжение на Украйна, което води до -комисион за управляващите и дефицит в българската армия.За да прикрият престъплението- обезоръжената армия, се налага да я въоръжат, обогатявайки ВПК на САЩ и ошушквайки нашия бюджет. Затова поръчваме ново и скъпо, дето няма да дойде, след като сме подарили старото въоръжение .В резултат -територията ни е застрашена, защото имаме разоръжена малобройна армия. Целта са:кражби, зависимост от НАТ и окупация. Сигнализирай за неуместен коментар