Митрофанова: Оскърбиха църквата! Какъв е този дяволски ум, който може да измисли такова нещо?

Светият синод още няма коментар по случая с изгонения архимандрит Васиан

21.09.2023 | 18:42 Редактор: Михаела Кирилова

Отново напрежение между София и Москва. България експулсира висш духовник и двама служители на Руската църква. Причината - според българските власти те представляват заплаха за националната сигурност. Остра позиция дойде от посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова

Българските власти експулсират от страната архимандрит Васиан, който е настоятел на Руската православна църква в София и още двама духовници. Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова потвърди, пред руската агенция ТАСС, че те са били извикани в миграционната служба, където им е било казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната ни. После били отведени до домовете им, за да могат да съберат вещите си, след което ще бъдат отведени до границата със Сърбия. 

"Това е безпрецедентно събитие. Нито една неприятелска страна не е посягала на църквата, защото църквата е отделена от държавата. Какъв е този дяволски ум, който може да измисли такова нещо. Това е оскърбление на Руската православна църква, но и за миряните, които посещават нашата църква в София", заяви Митрофанова.

От ДАНС съобщиха, че има данни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси у нас в полза на руските геополитически интереси. 

"Със заповед на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" са наложени принудителни административни мерки "експулсиране", "отнемане правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за период от пет години на следните чужди граждани: - Н. З. - гражданин на Руската Федерация;- Е. П. и В. Б. - граждани на Беларус. Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България", казаха от ДАНС.

Екатерина Захариева - бивш външен министър, сега депутат от ГЕРБ-СДС коментира, че за никого не е тайна, че руската църква и голяма част от руските духовници се изявяват като политици.

Архимандрит Васиан Змеев е назначен за настоятел на Подворието на Руската православна църква в София на 7 март 2018 г. по решение на Негово Светейшество - руския патриарх Кирил. Преди това той е бил в Скопие. Преди седмица властите в Северна Македония изгониха трима руски дипломати и Васиан заради данни, че са руски шпиони. 

В отговор на въпрос на Bulgaria ON AIR от Светия синод заявиха, че тепърва ще се запознават с казуса и засега няма да коментират изгонването на духовниците. 

В същото време стана ясно, че българите, задържани от британската полиция в подозрение за шпионаж за Русия, вече са петима. Прокуратурата в страната съобщи, че ще им бъдат повдигнати обвинения, че са шпионирали за Русия в продължение на близо три години. За тримата - Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова тях стана известно преди няколко седмици. Сега се появяват официално и имената на още двама: Иван Стоянов на 31 и Ваня Габерова на 29 години. Явяването на петимата пред съда е насрочено за вторник идната седмица.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


3
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
Ами то на чело на руската църква стои бившо ченге = шпионин на КГБ, това е обществена тайна, бойно приятелче на чичко Путин. Иде реч за Патриарха на руската православна църква. Па тия дребни рибки са негови подчинени. Близко до елементарната логика е какво православие проповядват. Далеч от него!!! А пък стрината от червеното посолство папагалства едно и също. Най-добре е да си стегне куфарите и да подеме на изток. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 2
Ирония
преди 7 месеца
Почна се войната и с православието. Посолството съвсем изплиска легена.Очевидно началниците в службите вече са одобрени от посолството и изпълняват заповедите. Не искате ли вместо патриарх да си сложим Н.пр. К.Мертен, за да ни вкара в правата евроатлантическа вяра? Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 4
Анонимен Антинацист
преди 7 месеца
Поредните измишльотини на нашите продажни и прогнили от корупция власти!!! Всички един ден ще бъдете наказани от истинска мощна духовна и военна мощ на България и Русия!!! Всички предатели ще гният в Ада, заедно с тяхните господари от САЩ!!! Сигнализирай за неуместен коментар