България гони предстоятеля на руската църква в София архимандрит Васиан

"Те просто се изплюха в лицето на нашата църква", заяви руският посланик у нас - Елеонора Митрофанова

21.09.2023 | 15:41 Редактор: Михаела Кирилова
България гони предстоятеля на руската църква в София архимандрит Васиан

Българските власти експулсират от страната архимандрит Васиан, настоятел на Подворието на Руската православна църква в София. Това съобщи ТАСС по информация на руското посолство в България.

"Българските власти считат отец Васиан за заплаха за националната сигурност", посочват руските дипломати, цитирани от БГНЕС.

Архимандрит Васиан (Змеев) е назначен за настоятел на Подворието на Руската православна църква в София на 7 март 2018 г. по решение на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Според посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, днес свещениците от Руската православна църква "са били извикани в миграционната служба, където им е било казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната още днес", цитира ТАСС.

"След това те били отведени до домовете им, за да могат да съберат вещите си, след което ще бъдат отведени до църквата и след това до границата със Сърбия. Това е безпрецедентно събитие, църквата е отделена от държавата и е непонятно как духовници могат да заплашват националната сигурност", каза тя.

Според нея "много енориаши ходят в Руската църква в София" и подобно събитие е "падане в бездната".

"Можем да кажем, че те просто се изплюха в лицето на нашата църква", отбеляза Митрофанова.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
УжасТ
преди 7 месеца
Тия посолства полудяха .Същият духовник бе обявен за опасен за националната сигурност в Македония преди няколко дни. Станахме като Зеленски, който преследва свещеници. Скоро посолството ще обяви православието за инструмент за руско влияние и ще го забрани. После-това не било фаши$$м. Да, бе! Сигнализирай за неуместен коментар