Кремъл трупа завидни печалби от износа на петрол, България е единственият клиент от европейските страни

Цифрите не включват доставките до Турция

21.09.2023 | 12:38 Редактор: Елеонора Танева
Кремъл трупа завидни печалби от износа на петрол, България е единственият клиент от европейските страни

Москва изкарва повече суров петрол на пазара, въпреки че казва, че ще удължи ограниченията на доставките до края на годината заедно с партньора от ОПЕК+ Саудитска Арабия. Това увеличи морските потоци на Русия до тримесечен връх.

Средните доставки от цялата страна през четирите седмици до 17 септември се повишиха до 3,34 милиона барела на ден, показват данни за проследяване на танкери, събрани от Bloomberg. Това е скок от около 465 000 барела на ден от периода до 20 август, като увеличенията са концентрирани в балтийските пристанища Приморск и Уст-Луга и Новоросийск на Черно море.

Увеличението на износа идва, докато цените на суровия петрол се повишават от комбинация от силно търсене и съкращения на производството от ключови производители - най-вече Саудитска Арабия.

Комбинацията от растящ износ и скок на цените повиши приходите на Кремъл от експортни мита на петрола, които скочиха до най-високите си стойности от януари на средна база за четири седмици.

По-голямата част от увеличението през последния месец е на танкери, които все още не показват крайна дестинация. Потоците на корабите, които се отправят към азиатските пристанища, остават с повече от 1 милион барела на ден под пика си от средата на май. Повечето от товарите на кораби без първоначална дестинация в крайна сметка се озовават в Индия. Въпреки това обемите, насочени към страната, която се превърна в най-големия купувач на морския суров петрол в Русия, намаляват от скорошните върхове.

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни е непроменен на 146 000 барела на ден през 28-те дни до 17 септември, като България е единствената дестинация. Тези цифри не включват доставките до Турция.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com


1
0 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 7 месеца
Това обяснява нещата за "Лукойл", който вече не е руска компания, но трябва да спре да преработва руски петрол, а да купува скъпия американски, за да плащаме 4-5 лв. за литър бензин. Сигнализирай за неуместен коментар