Корупцията спъва България - ще одобрят ли Австрия и Нидерландия влизането ни в Шенген?

Премиерът Денков увери нидерландския си колега, се очакват промени в Закона за противодействие на корупцията

14.09.2023 | 19:18 Редактор: Вяра Димова

Австрия отхвърли призива на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да вдигне ветото за присъединяване на България и Румъния към Шенген. Мотивът - в момента няма смисъл от разширяването на безвизовата зона. Нидерландия пък напомня за изпълнението на препоръките на Европейската комисия за върховенство на закона и за противодействието на корупцията у нас.

В речта си "За състоянието на съюза" Урсула Фон дер Лайен призова България и Румъния незабавно да бъдат приети в Шенген. Изданието "Юрактив" цитира австрийския министър на вътрешните работи Герхард Карнер, според когото броят на мигрантите в цяла Европа расте и в много държави се обсъжда допълнителен граничен контрол, например на границата между Германия и Полша. Той е сигурен, че към момента няма смисъл да се говори за разширяване на Шенген.  

Другата държава, която ни блокира е Нидерландия.

Правителството следи внимателно напредъка в прилагането на върховенството на правото в България. То е склонно да внесе отново в парламента на страната си въпроса за приемането на България в Шенгенското пространство, когато страната ни покаже още повече резултати по тази тема. Това е казал министър председателят на Нидерландия Марк Рюте в телефонен разговор с премиера акад. Николай Денков.

Българският премиер е уверил нидерландския си колега, че през следващата седмица се очаква парламентът да приеме промените в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

До средата на октомври пък е планирано да бъдат гласувани на първо четене предложените промени в Конституцията, които се отнасят до ВСС. След това България ще информира ЕК и всички държави членки за направените промени. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС