Австрия блокира България и Румъния за Шенген: "Не могат да контролират ефективно границите си"

"Няма смисъл дори да се говори по този въпрос", коментират от австрийското правителство въпреки призива на Фон дер Лайен

14.09.2023 | 15:48 Редактор: Михаела Димитрова
Австрия блокира България и Румъния за Шенген:

Австрия отхвърли призивите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за вдигане на ветото срещу присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, като обяви, че в момента дори няма смисъл да говори по този въпрос, предава Euractiv.

В речта си "За състоянието на Съюза“ в сряда председателят на ЕК призова Австрия да преосмисли позицията си за присъединяването на България и Румъния към Шенген, като "най-накрая да ги пусне – без допълнително забавяне“. Австрия обаче побърза да отхвърли искането.

"В момента цифрите на миграцията нарастват в цяла Европа и в много страни се обсъжда допълнителен граничен контрол, например в Германия с Полша“, заяви вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер в изявление.

"В този момент няма смисъл да говоря за разширяване на Шенгенското пространство. Имаме нужда от повече контрол, не от по-малко“, отсече той.

Австрия блокира присъединяването и на двете страни, опасявайки се от приток на нелегални мигранти. Според австрийското правителство двете страни не могат да контролират ефективно своите граници, които ще станат външни граници на ЕС след присъединяването към Шенген.

Фон дер Лайен, от друга страна, подчерта, че България и Румъния вече са се превърнали в модел, "показващ най-добрите практики както за убежището, така и за връщанията“.

"Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство“, категорична бе Фон дер Лайен по време на речта си за състоянието на Съюза.

У дома продължаващото настояване на правителството за блокадата също беше критикувано от либералната партия NEOS, която сега е в опозиция, предаде "Фокус".

"Това е директен призив към австрийското федерално правителство най-накрая да отмени своето неописуемо и антиевропейско вето“, заяви евродепутатът от NEOS Клаудия Гамон пред APA след речта на Фон дер Лайен.

Снимка: БГНЕС