Фон дер Лайен: Нека най-накрая допуснем България и Румъния в Шенген

Засилихме защитата на границите, отчете председателят на Европейската комисия

13.09.2023 | 11:10 Редактор: Тодор Петров
Фон дер Лайен: Нека най-накрая допуснем България и Румъния в Шенген

Благодаря на България и Румъния за добрите практики в областта на убежището и миграцията, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч.

"Двете страни са част от Шенгенското пространство. Нека най-накрая допуснем България и Румъния в Шенген без да се бавим повече. Засилихме защитата на границите. Европейските агенции задълбочиха сътрудничеството си с държавите членки", посочи тя.

"Позволете ми да благодаря специално на България и Румъния за това, че са водещи в тази област и показват най-добрите практики както по отношение на убежището, така и по отношение на връщането", настоя Фон дер Лайен пред евродепутатите в Страсбург.

Речта на председателя на ЕК започна с думите:

След по-малко от 300 дни европейците ще отидат да упражнят правото си на глас като проява на нашата уникална и забележителна демокрация. Както при всички избори, за хората това ще бъде време за размисъл върху състоянието на нашия Съюз и работата, свършена от техните представители.
Но това ще бъде и момент да вземат решение какво бъдеще и каква Европа искат. Сред тях ще има милиони гласуващи за първи път, най-младите от които са родени през 2008 г. Докато се намират в избирателната кабина, те ще се замислят за това какво е важно за тях.

Ще помислят за войната, която бушува по границите ни. Или за въздействието на разрушителното изменение на климата. За това как изкуственият интелект ще повлияе на живота им. Или за шансовете да си намерят жилище или работа през идните години.

Съюзът ни днес отразява визията на онези, които мечтаеха за по-добро бъдеще след Втората световна война. Бъдеще, в което един Съюз от нации, демокрации и народи ще работи заедно за споделяне на мир и благоденствие. Те вярваха, че Европа е отговорът на призива на историята.

Когато разговарям с новото поколение от млади хора, виждам същата тази визия за по-добро бъдеще.
Същия плам да се изгради нещо по-добро. Същото убеждение, че в един свят на несигурност Европа трябва за пореден път да отговори на призива на историята. И именно това трябва да направим заедно.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
дайте да дадем
преди 7 месеца
Царят дава, пъдаря не дава! Шенген, на кукув ден! Както и свалянето на американските визи.... Апропо, г-жо фон дер Лайен, има директива на ЕС за реципрочно налагане на визи на страни, които изискват такива от нас?! От колко години тази директива на се спазва? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Български вълк
преди 7 месеца
Ако изпратим български вълк да изяде още едно пони и конче на фон две Лайен ще размисли решението си. Сигнализирай за неуместен коментар