"По-добре с бюджет, отколкото да няма нищо": СОС дава рекордни пари за тротоари, канализация, градини

Гласуването се случва месец и половина преди предстоящите местни избори

14.09.2023 | 19:05 Редактор: Михаела Димитрова

Столичният общински съвет прие бюджета на Софийска община за тази година. Финансовата рамка е рекордна и е в размер на 2,55 млрд. лв. - с близо 30 млн. лв. повече от 2022 година. Дебатите продължиха близо 4 часа.

Гласуването се случва месец и половина преди предстоящите местни избори. Кметът коментира, че ако предложеният бюджет не бъде приет, наследникът ѝ много трудно ще приключи годината.

Изборите, които идват след 6 седмици, са съвсем закономерна част от демократичния процес. Нека не ги превръщаме в бедствие за хората. Това призова кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Това София да остане без бюджет, само защото след няколко седмици има избори, не е решение, а предизборни трикове", заяви тя.

Така с гласовете на ГЕРБ-СДС, "Патриоти за София" и един глас от "Демократична България" - на Пеньо Пенев, бюджетът на столицата за тази година беше приет.

"Това, че съм част от "Демократична България", не значи, че нямам глава на раменете си. Аз гласувам не като партиен член, а със съвестта си. Бях подложен на невероятен натиск, за да не го подкрепя, но това е моето лично решение", каза Пеньо Пенев.

В бюджета са заложени милиони за тротоари, за изграждането на 100 км канализация в 12 квартала на града, за изграждане на 6 км метро през "Слатина", за изграждането на детски градини и ясли, като се финансират строителството на 45 такива, както и строежът на ново училище в "Манастирски ливади".

"Този бюджет не е на Йорданка Фандъкова. Той е изготвен от нейния екип, но по него ще работи София без значение кой е неин кмет оттук поне до пролетта", обясни председателят на СОС - Георги Георгиев.

Карлос Контрера коментира, че споделя критиките към бюджета, но го е подкрепил, защото "в крайна сметка по-добре да има лош бюджет, отколкото да няма нищо".

В бюджета са заделени и солидни средства за израждане на спортни обекти, а големият акцент е цялостното ремонтиране на междублокови пространства. С приемането на бюджета беше осигурено и закупуването на сценична техника на Театър "София".

На последно място, но не и по важност, в бюджета са предвидени и милиони за ремонт на общински болници.

Повече вижте в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Мария
преди 7 месеца
Ако не беше толко трагично, бих нарекла пародично.... Сигнализирай за неуместен коментар