Зърнопроизводителите са в протестна готовност заради вноса на украинско зърно

Силно се надявам да видим на улиците трактори и комбайни, каза Костадин Костадинов

13.09.2023 | 13:42 Редактор: Вяра Димова

Вносът на украинското зърно е във фокуса на депутатите и правителството. Зърнопроизводителите вече са в протестна готовност.

"Продължаваме промяната", "Демократична България", ГЕРБ-СДС и ДПС предлагат да бъде разрешен вносът на украинско зърно след 15 септември. Забраната беше въведена през април от служебното правителство, а причината е да не се подбиват цените за българските производители. Сега обаче управляващите обясняват, че няма да има проблем с цените.

"Разликата между цената в България и цената на европейския пазар може да е в транспортните разходи. Идеята, че това ще унищожи българското земеделие не е вярна. Цената на олиото, месото, яйцата, се определя от суровините, които идват в България. В момента слагаме тежестта на потребителите", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков.

"Силно се надявам да видим на улиците трактори и комбайни. Случващото се е заради интересите на една много малка част от предприемачите в България, които искат да захранят своите индустриални мощности с много по-евтина суровина от Украйна. В конкретния случай става въпрос за слънчогледа. Няма как да падне единствено за слънчогледа, забраната трябва да падне за всичко. И министърът на земеделието е против, това е пълен абсурд", настоя лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

ИТН също са против забраната да бъде вдигната. Дебатите в пленарната зала продължават.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Тия не се ли усещат?
преди 7 месеца
После мрънкат и се оплакват, че проукраинската пропаганда нямала ефект. Заради Украйна станахме чужденци в собствената си страна заради привилегированите украинци. Сигнализирай за неуместен коментар