Нинова: Никой не е питал земеделския министър за прекратяване на забраната за внос на украинско зърно

"Това е перфектен пример на паралелна държава и задкулисие", подчерта лидерът на БСП

13.09.2023 | 10:36 Редактор: Тодор Петров
Нинова: Никой не е питал земеделския министър за прекратяване на забраната за внос на украинско зърно

"Министърът на земеделието на това правителство заяви, че никой не го е питал, никой не е съгласувал и дори не го е информирал за това, което ще решава днес Народното събрание – прекратяване на забраната за внос на украинско зърно", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Тя подчерта, че този въпрос има геополитическо значение, но и национално. "Стои въпросът за защита на българския национален интерес, българската икономика и производство. Има и социален елемент – как ще се отрази това на цените на хляба и хлебните продукти", допълни Нинова.

По нейните думи министърът на земеделието на правителството подкрепи протестите срещу правителството и  е заявил, че четири пъти в Европа е изразявал становище от името на българското правителство.

"Освен това, той помоли Народното събрание да изслуша аргументите му. Той призова да не вземаме такова решение, защото то ще бъде пагубно за България. Правя предложение да бъде изслушан в парламента и да му чуем аргументите, преди да вземем решение", каза Корнелия Нинова.

Според нея характерът на сглобката е такъв, че никой не зачита публичните институции и министерствата - местата, където се вземат решенията.

"Това е перфектен пример на паралелна държава и задкулисие", подчерта лидерът на БСП.

"Какво означава това – че сваляте доверие от правителството и то трябва да падне. Или, най-малкото, ако министърът на земеделието има достойнство, а той изглежда като мъж с характер, днес той трябва да напусне правителството", настоя Нинова.