Кирил Петков: С вдигането на забраната за внос на украинско зърно ще борим инфлацията

"Не трябва да говорим "за" или "против" Украйна, трябва да говорим за икономическите ефекти за България", заяви той

13.09.2023 | 10:44 Редактор: Михаела Димитрова
Кирил Петков: С вдигането на забраната за внос на украинско зърно ще борим инфлацията

Не е вярно, че вдигането на забраната за внос на украинско зърно ще доведе до спад в цената за българските производители. Това коментира пред журналисти съпредседателят "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Днес Народното събрание се очаква да разгледа проект на решение, според което България не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана на внос на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна. Проекторешението е с вносители Делян Пеевски (ДПС), Кирил Петков (ПП-ДБ), Атанас Атанасов (ПП-ДБ)

Петков поясни, че е най-добре разлика в транспортните разходи да влиза в българските производители. "Знаете, че България е третият най-голям износител на олио в света. Защо да няма по-голямо конкурентно предимство", допълни той. 

"Не трябва да говорим "за" или "против" Украйна, трябва да говорим за икономическите ефекти за България", заяви Петков и допълни, че с предложеното проекторешение се опитват да разрешат най-големия проблем с инфлацията на храните у нас. 

Относно информацията, изнесена от Корнелия Нинова, че министърът на земеделието не е запознат с това проекторешение, Петков посочи, че подобна мярка е дискутирана на оперативно заседание в Министерския съвет. "Аз лично говорих и тази сутрин с министъра на земеделието, неговите аргументи са за зърнения сектор", коментира Петков, след което допълни, че това е най-субсидираният сектор. 

"Ние слагаме в момента тежестта върху потребителите и на целия български народ, вместо да се фокусираме върху един сектор, който е най-подпомаганият сектор – земеделието", добави той, цитиран от БТА.

Петков коментира и темата с промените в Конституцията и увери, че те могат да минат на първо четене.   

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


3
1 rate up comment rate down comment 0
дайте да дадем
преди 7 месеца
Танкове и БТР-и срещу украинско зърно и олио! Само така ще сме хем евро-солидарни, хем ще смачкаме зърнената мафия у нас! На нас танкове не ни трябват! Нито самолети... Ние и без това сме управлявани от "посолството"! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Разум Даскалов
преди 7 месеца
Информация се бори със собствено производство, а не с чужд внос. Върви се към национална катастрофа и към хиперинфлация. Масови загуби и фалити на български производители заради тази антибългарска и антидържавна политика. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
УжасТ
преди 7 месеца
Кирчо и компания ще внасят радиоактивно зърно в България. Сигнализирай за неуместен коментар