ДПС и БСП със заявки за обединение и промяна след местните избори

До момента документи са подали 42 партии и 8 коалиции

11.09.2023 | 13:54 Редактор: Михаела Димитрова

Два дни до изтичането на крайния срок за регистрацията за местните избори. До момента документи са подали 42 партии и 8 коалиции. Днес това направиха БСП и ДПС. 

Точно в 10:00 в ЦИК се регистрираха от ДПС. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ подчерта, че е време за обединение, а не за разделение. Също така Карадайъ заяви, че ДПС познава истинските проблеми на хората и има точните кандидати, които да заемат местната власт.

Час след тях в ЦИК дойдоха от БСП, които заявиха, че местните избори са истинският шанс за промяната.

"Време е за ново начало, време е за обединение, не за разделение и противопоставяне на всяка цена, както някои партии се опитват да правят", категоричен бе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Местните избори са много важни за хората, защото местната власт е най-близо до тях. Общинските съвети, кметовете на общини и кметства са най-близо до хората и от тях зависи в каква среда живеем и каква среда за в бъдеще ще си градим. Затова е много важно кои и какви кандидати ще имаме. А ДПС имаме кандидати, които познават проблемите на хората и знаят как да ги решават", каза още той.

И БСП подаде документи в ЦИК за местните избори.

"Промяната на върха, в законодателната власт, не стана. Там промяната и статуквото се сляха в безпринципна сглобка за пари и власт и възможността това да бъде променено са местните избори. Затова призоваваме всички български граждани да излязат и да гласуват. Промяната е в техните ръце" каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя уточни, че позицията на левицата остава принципна и последователна.: "Моделът на ГЕРБ, който управлява 12 години държавата, се премести в местната власт и създаде цели феодални имения в общини", добави още Нинова.

От ЦИК съобщиха, че до момента документи за регистрация за местния вот са подали 42 партии и 8 коалиции.

"От тях са регистрирани 24 партии и 3 коалиции. За останалите изчакваме проверката на подписките, както и някои документи, които да бъдат представени. Днес и утре ще бъде взето решение, ще бъдат регистрирани  всички подали документи", обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

И ако актуализацията на софтуерът на машините още не е започнала, то от ГДБОП вече са взели мерки срещу киберпрестъпност в деня на изборите.

Все още не са се регистрирали от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Има такъв народ", а до 13 септември е крайният срок, в който могат партиите и коалициите да подават заявления за местните избори на 29 октомври.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Bulgaria ON AIR