Вносителите на кемпери искат облекчаване на таксите за използване в страната

От началото на годината интересът на българина към нови машини е висок

09.09.2023 | 16:53 Редактор: Михаела Димитрова
Вносителите на кемпери искат облекчаване на таксите за използване в страната

За облекчаване на таксите за ползване на кемпери у нас призовават от бранша на вносителите на туристическите возила. От началото на годината интересът на българина към нови машини е висок. 

Според плановете на Европейската комисия тегловият клас на шофьорската книжка, категория "Б", може да бъде увеличен от 3,5 на тона на 4,25 тона в цяла Европа, но само след края на пробния период и само за автомобили с алтернативно задвижване. Този регламент би бил особено интересен за всички къмпингуващи, тъй като превозните средства за отдих вече често надвишават максималното тегло от 3,5 тона. 

Един от големите вносители на нови кемпери у нас Антон Димчев, обяснява, че възможността за 3500 килограма, категория "Б", е била когато самите автомобили са били по-слабо технологични. "Сега са много по-развити - спирачни системи, асистиращи системи, които имат, и мисля, че е добре да има възможност с любителска книжка да се карат малко по-тежки превозни средства. Това важи както за кемперите, така и за други специализирани автомобили. Има и такива електрически автомобили, които пък са по-тежки от 3 тона и половина. При всички положения ще има голямо облекчение, защото няма да се налага на любителите-шофьори да карат допълнителни курсове за някои от категориите "С" или "С 1", смята той.

Според плановете на Европейския съюз само кемпери с алтернативни задвижвания ще се възползват от коригирането на тегловия клас. "В България би било добре да има облекчение за този тип превозни средства за ползването на винетен стикер, независимо, че някои от тях вече са над 3,5 тона, посочи Димчев. 

"Давам пример със Словения, където в случая до 3 тона и половина има два типа винетни стикери: Едните са за леки автомобили и кемпери, а другите винетни стикери са за примерно, за един пътнически бус, един ван", каза той, цитиран от БНР.

Едно от притесненията при покупката на кемпер е дали ще е възможно да се управлява с любителска книжка.

Снимка: БГНЕС, архив