Важно за къмпингуващите - изготвят нови правила за почивка на палатка, каравана, кемпер

Прави се опит да се решат проблемите, които този вид туризъм създава

11.07.2023 | 20:49 Редактор: Михаела Кирилова
Важно за къмпингуващите - изготвят нови правила за почивка на палатка, каравана, кемпер

Започва работа по нови правила за къмпингуването по българското Черноморие. Те трябва да бъдат готови до края на годината, стана ясно след дискусия между представители на неправителствени организации, местната власт, правителството и парламента, организирана в Народното събрание от ПГ на ПП-ДБ.

Представители на местната власт, от една страна и на екологични организации на свободно къмпингуващите, от друга, сблъскаха позиции за проблемите, които този вид туризъм създава. 

"За общините е непосилно да осигурят почистването и само местните жители да плащат такса смет", посочи зам.-кметът на Шабла Мариян Жечев:

"Към момента имаме пълно беззаконие. Не говоря за замърсяването. Говоря за произведения отпадък, за всичко това да платим, да платим и таксите на МОСВ по Закона за управление на отпадъците. То всичко в нашата община струва над 200 лева на тон. Годишно в тези зони събираме над 500 тона отпадък", допълни той.

Адвокат Дончо Бораджиев от организацията "Да защитим Корал" заподозря, че целта на подготвяната наредба е да се забрани свободното къмпингуване.

"Законодателството не може да се прави на принципа: заради лошите да ограничим добросъвестните. Тя тази култура се създава с работещи институции, с налагането дори и на санкции, щом трябва", каза Бораджев, цитиран от БНР.

От следващия месец работни групи започват работа по изготвяне на нов регламент. Според депутата Ивайло Мирчев този регламент трябва да е готов до края на годината и да отчита съображенията както на желаещите да летуват, така и на местната власт.

Снимка: БГНЕС


4
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
За да не ни вземат и малкото останала ни свобода. Трябва да следим за безумците в парламента, които се занимават основно с анти-Българска дейност и да се организираме с тотален блокаж на София и отказ да се плащат каквото и да било данъци. Защото с нашите данъци, националните предатели в парламента ни унищожават...! При опит за ограничаване на дивото къмпингуване, тряба да има незабавна реакция от страна на всички нас, които обичаме природата и времето си прекарано сред нея...! Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
Любител на природата съм и буквално всяка година месеци съм на диво къмпингуване. Първото което правя на мястото на което слагам палатката или караваната е да почистя района. Извозвам чували с буклуци и почиствам.Не съм видял хора които практикуват диво къмпингуване да замърсяват, да не пазят природата и прочие. Проблема са хората, които идват за през деня спират с колата, вадят скарата и после си тръгват, а след тях остават чували с буклуци и запален огън.. Които хората като мен гасят и чистят! Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 3
До бург
преди 9 месеца
Ти явно си пълен *** и тотален невежа за пример онзи ден се върнах от Гърция за трети път тази година нито съм бил на къмпинг нито съм плащал глоби спирам си на плажа и така цяла седмица аман от такива като тебе които никога през живота си не са виждали кемпер отвътре абсолютен *** Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 9
Бург
преди 9 месеца
Никакво диво къмпингувне... За пример любимата Гърция, глоба от 300 до 3000 Сигнализирай за неуместен коментар