Радев: Националното ни единение е кауза, която трябва да отстояваме

"Денят на Съединението трябва да напомня, че само единни можем да преодоляваме изпитанията", каза президентът в Пловдив

06.09.2023 | 22:15 Редактор: Михаела Димитрова
Радев: Националното ни единение е кауза, която трябва да отстояваме

Националното ни единение е кауза, която трябва да отстояваме, за да не се налага следващите поколения да водят нашите битки за справедливост, за държавност и достойнство. Това каза президентът Румен Радев в словото си на тържествената церемония в Пловдив по повод 138-ата годишнина от Съединението на България. 

"Днес не просто припомняме върховете на българското минало, чествайки Съединението, ние почитаме и осмисляме свещения пример за единение на онези, които преди 186 години с воля и решителност предначертаха пътя ни като нация", заяви президентът. 

"Каквито и да са различията в обществото ни, вярвам, че отстояването на националната ни памет и традиции, гарантирането на достоен живот за нашите деца в свободна, правова и европейска страна, е обща кауза за всички нас", посочи държавният глава. 

"Особено днес, когато в Европа продължава да бушува опустошителна война и да се обезценява човешкият живот, да се надигат гласовете на омразата и ксенофобията и да се анатемосва всяко инакомислие, да плащаме с растящо обедняване нашето собствено лекомислие и примирение", каза още президентът Радев. 

Държавният глава подчерта, че Денят на Съединението трябва да напомня, че само единни можем да преодоляваме изпитанията и да градим онази България, на която предците ни посветиха живота си.

"Силата ни като народ зависи от всеки един", посочи Радев и допълни, че всеки българин трябва да усеща зад гърба си силата на държавата и подкрепата на всички останали, така както всеки засегнат от поредното природно бедствие този път в Югоизточна България следва да чувства подкрепата на държавата и на обществото, предаде БТА.

Снимка: Facebook/Румен Радев