Отмениха концерти и зарята в Пловдив, храна ще бъде дарена на доброволци в Царево

Близо 200 състезатели избягаха 23 километра от град Съединение до Пловдив

06.09.2023 | 19:44 Редактор: Михаела Димитрова

България отбелязва 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Център на събитията е Пловдив, но заради трагедията в Царево част от тържествената програма беше отменена. 

Заради бедствието по Южното Черноморие бяха отменени кoнцертите на "Биг бенд Пловдив", ансамбъл "Тракия", гвардейския оркестър на Античния театър. Отменена беше и възстановка на събитията от преди 138 години. 

Сутринта се състоя молебен в катедралния храм "Света Богородица", отслужен от пловдивския митрополит Николай. След него бяха поднесени цветя пред паметната плоча на единствената жертва на Съединението - майор Райчо Николов. По същото време репетиция направиха участниците във възстановката на събитията от 1885 година. 

В Историческия музей беше подредена изложбата "Дарителството има значение", а гостите на музея можеха да се запознаят с малко известни исторически факти за днешния ден. 

Близо 200 състезатели избягаха 23 километра от град Съединение до Пловдив. Така те участваха в най-стария малък маратон в света, който е вписан в книгата на рекордите "Гинес".

Заради събитията по Южното Черноморие беше отменен и традиционният прием при кмета на Пловдив по случай 6 септември, а храната от него ще бъде дарена на доброволци и нуждаещи се в Царево. 

Снимка: БГНЕС