В Пловдив съкратиха тържествата, политиците за празника и бедствието: Слаби сме, ако не сме обединени

Голяма част от политиците използваха социалните мрежи, за да отправят своите послания

06.09.2023 | 13:51 Редактор: Искра Ангелова

В Деня на Съединението страната ни е изправена пред водно изпитание. В Пловдив, където по традиция е кулминацията на честванията, отмениха официалните тържества за празника в знак на солидарност с пострадалите от бедствието. Голяма част от политиците използваха социалните мрежи, за да отправят своите послания за обединение.

Във Facebook вицепрезидентът Илияна Йотова призова за единение на държавата и обществото - за да се справим с водното бедствие.

"Силно се надявам това да не е поредният случай, при който заради властово безхаберие, страдат хората. Единен народ с една цел, а не механичен сбор от хора в скърцаща сглобка. Съединението е урок по достойнство", написа тя.

Вицепремиерът Мария Габриел призова - да помним и почитаме святото дело на тези, които направиха родината ни и да следваме примера им.

"С целия потенциал на нацията ни, със съвместни усилия, с уважение един към друг сме способни да изградим "святата и чиста република", за която прадедите ни мечтаеха и за която пожертваха живота си", допълва Габриел.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с публикация във Facebook, която гласи "Съединението прави силата". А от ПП-ДБ подчертаха, че денят, в който отбелязваме Съединението, е помрачен от бедствието по Черноморието.

"Днес Съединението ни е обща помощ за бедстващите в Царево и околностите. Утре ще е нещо друго. И няма нужда от бедствие, за да се сетим, че сме един народ и в съединението ни е силата", коментира Ивайло Мирчев от ПП-ДБ

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се отбеляза от град Съединение и отправи послание: "Само напред и винаги единни."

Според председателя на ДПС Мустафа Карадайъ човешки действия и лоши управленски решения ни поставят пред тежки изпитания: "Природната стихия през последните дни, която отне човешки животи и нанесе тежки поражения, е поредно доказателство колко сме уязвими и слаби, ако не бъдем обединени. Нека днес покажем, че знаем как Съединението прави силата."

Зам.-председателят на парламента от БСП Кристиан Вигенин отправи критика и пожела по-добри времена.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR