България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Историята на "Съединението прави силата" - не пада дори по времето на социализма

От 19 век не е премахван от сградата на Народното събрание

06.09.2023 | 10:04 Редактор: Искра Ангелова

Девизът "Съединението прави силата" е поставен на фасадата на Народното събрание още при построяването на сградата през 80-те години на 19 век. Оттогава не е премахван, дори когато отпада от националния герб по времето на социализма.

Думите се появяват през 1880 година, пет години преди акта на Съединението, обединил Княжество България с Източна Румелия. 

"Съединението прави силата" е израз, които има и латинска етимология. Това е само част от тази велика мисъл, а цялата гласи: "Съединението прави силата, а силата ражда независимостта". Такъв е и заветът на хан Кубрат, който го показва със сноп стрели на синовете си. Ако те са единни, никой не може да ги победи, но ще бъдат слаби, ако се разделят и всеки сам може да бъде прекършен.

Девизът "Съединението прави силата" се появява в България малко след Освобождението на България през 1878 г., става национален девиз от 1887 г., когато в длъжност встъпва новият княз Фердинанд I след успеха на Съединението.

Ние заимстваме девиза от девиза на Белгия. Имат го още Ангола, Грузия, Боливия и Хаити. Преди да украси фасадата на Народното събрание, след построяването ѝ през 80-те години на 19 век, изразът се появява на първите монети, сечени от Третото българско царство, по предложение на Стефан Стамболов.

Въпреки че "Съединението прави силата" се среща в различни проекти на герба на България в следосвобожденските години, официално той става част от него едва през 1927 г. През 1934 г. за кратко е бил премахнат и заменен с "В единението е силата", след което е възстановен.

След 1948 г. девизът отпада от новата комунистическа Конституция, но остава върху фасадата на Народното събрание.

Вижте повече в репортажа на Йоана Великова.