България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Млада учителка по физика и химия вдъхновява учениците си със "стълбичка на успеха"

"Не можем да променим историята", каза Станислава Йорданова

06.09.2023 | 08:30 Редактор: Искра Ангелова

Училище е мястото, където изграждаме в учениците различни ценности. Говорим си много за това да бъдем отговорни към околната среда, към себе си. Изграждаме едни добри хора. Говорим си много за историята на нашата България, датата 6 септември е показател именно за това колко обединени трябва да бъдем, връщаме се малко по-назад, за да видим как нашите прародители са се борили за обединението на нашата страна, колко целеустремени са били. Това каза учителят от училище "Цар Симеон Велики" - Станислава Йорданова, в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че днешните деца са изключително любознателни.

"Те се интересуват както от настоящето, така и от миналото. А стълбичката на успеха е един плакат, който рисувам в началото на всяка учебна година. Той представлява стълба със 7 стъпала, като на всяко стъпало е написано по нещо. На първото стъпало пише "Не мога", след това пише "Не искам", а след това "Мога" и "Ще опитам", а накрая пише "Успях". Учениците си мислят, че най-трудното стъпало е последното, но аз им казвам, че най-трудното е първото, защото много често хората си мислят, че не могат да направят нещо, а всъщност те не искат", допълни Йорданова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Учителят поясни, че предизвикателствата, когато работиш с деца, са много.

"От една страна е нагласата на учениците, особено за моите предмети - физика и химия, че са много трудни, скучни. Това е едното стъпало, което аз самата трябва да изчака и да се боря с тази нагласа. От друга гледна точка - понякога учебните програми, по които работим, са доста предизвикателни. Пълни са с информация, която е твърде излишна и затормозява учениците", поясни тя.

И е на мнение, че е трудно да се задържи вниманието на учениците: "Първо аз използвам техните интереси, за мен е важно да изградя връзка със своите ученици, комуникираме си много с тях какво харесват, от какво се интересуват и вплитам тези техни интереси в уроците. Разбира се, ако нещо е прекалено трудно, аз съм човекът, който помага, работим в екип, учениците си помагат и взаимно."

Станислава Йорданова е на мнение, че 3 март трябва да остане националният празник на България.

"Не можем да променим историята. Това е доказателство, че на 3 март са се случили велики дела, които показват, че ние трябва да отбелязваме именно тази дата като национален празник", категорична е тя.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Рене.
преди 7 месеца