"Линията на търпението": Кой трябва да реши дали 3 март да остане национален празник?

Инициативен комитет започва събирането на необходимите 200 000 подписа

04.09.2023 | 19:17 Редактор: Вяра Димова

Инициативен комитет настоява за референдум по темата за националния празник. Организаторите искат той да остане 3 март. Започва и събирането на необходимите 200 хиляди подписа, които да бъдат внесени в Народното събрание.

Тържественото изкачване на 900-те стъпала на Шипка и отдаването на почит към загиналите в Руско-турската освободителна война на 3 март да остане в историята като национален празник на държавата и да бъде заместен от Денят на просветата, славянската писменост и култура - 24 май - това предвиждат управляващите в проекта си за промени в Конституцията. Точно затова нов инициативен комитет ще настоява въпросът да бъде решен от национален референдум.

"За нас 3 март е кулминацията на една 5-вековна битка за освобождение. 3 март е линията между оковите и свободата. 3 март олицетворява подвига на загиналите за свободата. Тук сме хора, които се противопоставяме на идеята, скрита зад конюнктурни цели", коментира евродепутатът Петър Витанов.

"3 март не е празник на руската империя. Това е плод на усилията на българите, преди всичко на българите", каза историкът проф. Искра Баева.

В състава на комитета влизат политици, историци, журналисти и артисти. Част от тях са близки до президента Радев, който заговори за гражданско движение в защита на 3 март преди седмици. 

"3 март е червената линия на нашето търпение, която народното движение няма да допусне да бъде заличена", обяви Радев от Шипка.

Комитетът категорично отрече участието на Румен Радев и се разграничи от политическите настроения в страната. Въпреки това ще търсят подкрепа от партиите в Народното събрание.

"Всяка форма на институционална подкрепа е добре дошла. Аз смятам, че има достатъчно политически партии, които вече изразиха своята позиция, така че очаквам подкрепа и от партиите, защото те олицетворяват виждането на българските граждани", добави Витанов.

Позиция по казуса зае и премиерът Денков. Според него решението трябва да бъде взето от Народното събрание.

"Дали да има референдум за национален празник - трябва да бъде политическа дискусия, която да се проведе в Народното събрание, там е мястото ѝ. Аз многократно съм казвал, че подкрепям 24 май да бъде национален празник, защото това е символът, който ни води към бъдещето", настоя премиерът.

Въпросът на референдума ще бъде формулиран от юристи, а за да бъде внесено предложение в Народното събрание трябва да се съберат поне 200 хиляди подписа.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
0 rate up comment rate down comment 1
ввввввв
преди 7 месеца
не трябва да 3 март. Този договор не е между България и Турция а между Русия и Турция Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Силвия
преди 7 месеца
3-ти март е нашият празник! Без да омаловажаваме 24-ти май, историята го доказва.И двата са български, свети празници. Сигнализирай за неуместен коментар