Гроздан Караджов за тол таксите: Тотално нелогично и навява на сериозни подозрения за корупция

Онези, които най-много ще разрушават пътната инфраструктура, ще плащат по-малко?

01.09.2023 | 19:00 Редактор: Тодор Петров

Министерството на регионалното развитие е пуснало за обществено обсъждане предложение, според което ТИР-ове и автобуси, изминаващи над 6000 км на месец, да плащат тол такси с 50% намаление. Предвижда се и 30 процента отстъпка за превозните средства, които навъртат между 4000 и 6000 км месечно. 

Според новите текстове в наредбата за тол таксите най-големите фирми, които най-много ползват пътищата у нас и най-много ги рушат, ще плащат драстично по-ниски такси за преминаване. 

"Предлаганите промени са скандални, те ще доведат до по-лоши пътища, до по-малко пари в бюджета, коментират експерти. 

Предложението на регионалното министерство за намаляване на тол таксите за тежкотоварни камиони от 1 юли 2023 г., което е пуснато за обществено обсъждане, е толкова скандално, че ще доведе не само до по-лоши пътища и по-малко пари в бюджета, но и до санкции от Европейската комисия. Това заяви за Новините ON AIR бившият регионален министър Гроздан Караджов. 

"Европейските директиви и правилата са онзи, който ползва повече, да заплаща повече. Оказва се, че онези, които най-много ще разрушават пътната инфраструктура, ще плащат по-малко заради отстъпките, които е предвидил сегашният Министерски съвет. Тотално нелогично и навява на сериозни подозрения за корупция", обясни бившият шеф на МРРБ.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.