Назначенията в Държавната консолидационна компания и Спортния тотализатор са незаконни?

Пред Bulgaria ON AIR отстраненият директор Венцислав Димитров заяви, че могат да претендират за около 1 млн. лв.

01.09.2023 | 14:09 Редактор: Михаела Кирилова

Новите назначения в Държавната консолидационна компания са незаконни. Подобен проблем има и в Българския спортен тотализатор.

Министрите на икономиката и на спорта са прекратили предсрочно договорите на назначените в бордовете представители в нарушение на Закона за публичните предприятия. Той позволява това да става само в определени случаи, като те не са налице нито при Държавната консолидационна компания, нито при Тотото, съобщава "Сега", позовавайки се на публикувани документи около очакваното вписване на новите бордове. 

Агенцията по вписванията още не е отразила промените в ръководството на двете фирми. Въпреки това, двамата министри Богдан Богданов и Димитър Илиев вече се похвалиха с взетите решения 

"Всеки един от тях е избран лично от мен. Да, не сме имали консултации, политически, парламентарни и т.н. за избора на конкретния екип, който аз ви представям", заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

В решението си за смяна на ръководството на ДКК Богданов се е аргументирал с общи текстове и от Търговския закон. Пред Bulgaria ON AIR отстраненият директор Венцислав Димитров заяви, че назначаването на всички е станало законно след конкурс и сега всеки освободен може да си търси правата в съда.

"Всеки един може да претендира оставащите 4 години и няколко месеца възнаграждения за този период, което означава приблизително около 1 млн. лв. за ДКК. Не казвам, че този сценарий задължително ще се развие, но е напълно възможно", коментира Димитров.

Министърът на икономиката критикува остро и служебния кабинет за високите заплати в ДКК. Тази на директора е била 14 хил. лв. 

"Максималната заплата е 18 минимални работни заплати за страната. Това е максимумът. Ако дружеството се управлява добре, има добра печалба, то изпълнителният директор може да се приближи до нея. Това не са решения, които взима министърът на икономиката или членове на съвета на ДКК", категоричен е служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

От икономическото министерство обявиха, че от 1 септември заплатите ще са намалени наполовина, но в решението за размера на възнагражденията всичко е постарому.

Сходен е и казусът в Българския спортен тотализатор. Спортният министър Димитър Илиев се аргументира, че прави новите назначения, позовавайки се на същите закони, като добавя и тези за хазарта и физическото възпитание и спорта. 

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС