Безработицата в България продължава да расте, достигаме равнище от 4,6%

Броят на безработните към края на юли възлиза на 139 хил. души в сравнение със 136 хил. души година по-рано

31.08.2023 | 22:19 Редактор: Михаела Кирилова
Безработицата в България продължава да расте, достигаме равнище от 4,6%

Нивото на безработица в България продължава да расте и през юли, след като показателят нарасна постепенно през предходните няколко месеца, достигайки равнище от 4,6%, показват нови данни на статистическата служба на Европейския съюз (ЕС) Евростат.

Година по-рано нивото на безработица у нас беше 4,2%. Броят на безработните към края на юли в България възлиза на 139 хил. души в сравнение със 136 хил. души година по-рано. През юни тази година тази стойност е 137 хил. души.

След охлаждането през зимата, безработицата започна да расте тези пролет, като през април тя достига ниво от 4,3%, което нараства през май и юни съответно до 4,4% и 4,5 на сто, става ясно още от доклада на Евростат.

Сезонно коригираната безработица в еврозоната междувременно достига 6,4%, което представлява охлажда не на годишна база от 6,7% през същия месец на 2022 г. На месечна база показателят остава непроменен, като все пак се наблюдава леко охлаждане спрямо данните за април и май, когато нивото на безработица достига 6,5%.

Повече по темата четете в Investor.bg

Снимка: Pexels