Не искат да работят? Над 2 000 безработни в Плевен при 317 обяви за свободни позиции

Безработните младежи до 29 г. са почти 300

19.07.2023 | 16:14 Редактор: Михаела Кирилова
Не искат да работят? Над 2 000 безработни в Плевен при 317 обяви за свободни позиции

Безработицата в Община Плевен е под средната за страната. През юни тя е била 4,3 процента при средно за страната 5 на сто. Това показват данните на Дирекция "Бюро по труда" (ДБТ) - Плевен.

"В края на миналия месец регистрираните безработни в Бюрото по труда са 2163. Спрямо месец май се отчита леко намаление с 0,1 процента или с 37 души по-малко", коментира директорът на институцията Елка Ангелова. 

Безработните младежи до 29 г. включително, регистрирани в ДБТ - Плевен, са 298. Продължително безработните лица, т.е. с над 12 месеца регистрация, са 566. Започналите работа през изминалия месец са 256 души. Отпадналите от регистрация по различни причини са 98. 

"Заявените свободни работни места през месеца са 139, а общо обявените са 317. Търсят се работници за почти всички икономически сфери", каза Ангелова.

Тя посочи, че актуална информация за обявени свободни работни места, мерки и програми в помощ на работодатели, курсове и обучения, можете да се намери на сайта на Агенция по заетостта, на електронното табло в ДБТ - Плевен и на неговата страница във Facebook.

"Продължава и набирането на кандидати за професионално обучение и ключови компетентности в Българо-германския център за професионално обучение. Пълната информация е публикувана на страницата в интернет на центъра", добави Ангелова, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС