Гняв и тъга: Паметната плоча няма да върне убитите в Бургас полицаи

Атанас Градев и Йордан Илиев загинаха преди точно една година

25.08.2023 | 13:55 Редактор: Вяра Димова

Паметна плоча на двамата полицаи, загинали при гонка с мигранти, откриха в Бургас. Точно преди една година, на 25 август, Атанас Градев и Йордан Илиев бяха пометени от автобус, пълен с мигранти на оживено кръстовище в морския град. На официалната церемония присъстваха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и неговият предшественик Иван Демреджиев. 

Гняв и тъга - чувства, които изпитаха близки, приятели и колеги една година по-късно. Тъга по загубата на двамата полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев, и гняв, че от трагичния инцидент нищо не се е променило.

"Те са убити! Бяха убити по време на изпълнение на служебния си дълг! Само два дни минаха от нов случай с бежанци, които бяха гонени от полицията", каза Йорданка Лазаринова от Съюза на българските командоси.

"Още си спомням деня, в който се събудих сутринта и прочетох за тази нелепа катастрофа. Вече нищо не е същото", сподели приятел на загиналия полицай Йордан Илиев - Николай Иванов.

Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че 2022 година е най-трагичната в МВР за последните 20 години. "Петима служители на МВР загубиха живота си, докато изпълняват служебните си задължения. Грешки има от много хора. Неправилна координация и организация на всички ангажирани структури, свързани с борбата с нелегалната миграция", обяви министър Стоянов.

"Смъртта на двама достойни полицаи не трябва да се ползва за политически цели. Аз дори не бях поканен тук. Дойдох сам, за да почета паметта им, не за да правя политически изказвания", уточни бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Делото, по което ще бъдат съдени тримата сирийски граждани за причиняване смърт на двамата униформени, се наблюдава от Окръжната прокуратура в Бургас.

"Надявам се в срок не по-късно от месец, месец и половина, делото да бъде внесено за разглеждане с обвинителен акт в съда", информира окръжният прокурор Георги Чинев.

Само през последните 24 часа има 800 незаконни опита за преминаване на границата. В страната са задържани 80 нелегални мигранти. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС