Кой е Алексей Петров? 15 август 2002 г. - първият опит за покушение

Бизнесменът е роден на 23 април 1962 година в Бабинци

16.08.2023 | 16:08 Редактор: Михаела Кирилова

Бизнесмен, политик и преподавател - доцент в УНСС , експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм. През 2010 обвинен за ръководител на престъпната група за рекет "Октопод".

Алексей Петров е роден на 23 април 1962 година в Бабинци, Тетевенско. Завършва милиционерското средно училище в Пазарджик, бил е бивша барета до началото на 1990-те години. 

Срещу него през годините имаше две покушения, при които той оцелява по чудо. Първият път - на 15 август 2002 г., той бе прострелян на излизане от басейна "Спартак". Петров беше ранен на четири места. Вторият път срещу него бе стреляно с гранатомет на 29 октомври 2015 г. в София. Бронираният му "Мерцедес" го спасява. Тогава Петров обявява награда от 100 000 долара, за да намерят атентатора.

"С терористи като с терористи. Обявявам награда от 100 хил. долара за представяне на достоверна информация за извършителите", каза тогава Петров пред медии.

Хванат и осъден на 10 години бе само организаторът на покушението Роман Логвиненко. През 2009 е обявен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков за дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването, после и на ДАНС. Една година по-късно е задържан и обвинен за лидер на престъпната група "Октопод", занимавала се с рекет, изнудване, пране на пари. Пуснат е под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу 2 лица. 

"Цветан Цветанов е говорител на Бойко Борисов, а Бойко Борисов е човекът, който се страхува от мен", заяви Алексей Петров през 2013 г.

Петров е бил в противоречиви отношения през годините с Бойко Борисов - от приятели до врагове. 

"Ние с него цял живот сме противници, не казвам врагове, но противници - и в спорта и в живота. Но Алексей Петров беше най-дпбрата барета", коментира бившият премиер.

През 2014 г. Специализираният съд прекратява разследването по т. нар. "Голям Октопод", защото прокуратурата не успява да събере необходимите доказателства, така че делото да влезе в съда. През юли 2021 г. бившата барета е оправдан окончателно по делото "Октопод".

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС