Детското отделение на врачанската болница спря приема до края на август

Само две отделения ще приемат пациенти - по хирургия и ортопедия

15.08.2023 | 08:27 Редактор: Юлиан Христов
Детското отделение на врачанската болница спря приема до края на август

Детското отделение на областната болница във Враца спира приема на пациенти до края на месеца, защото персоналът му излиза в отпуск. Очаква се след това звеното да възстанови работата си с нов екип от педиатри

Кризата в детското отделение във Враца възникна заради недостига на лекари. При норматив от шестима специалисти, доскоро там работеха трима на цял щат и един - на половин. Те подадоха предизвестие за напускане поради условията на труд и ниското заплащане. Преди изтичането на срока през септември те трябва да използват натрупаните отпуски. Така се наложи отделението да спре работата временно. 

В болницата ще продължи приемът на деца в две отделения - по хирургия и ортопедия. Там има лекари с необходимите специалности. Деца с други диагнози ще се пренасочват към общинските болници в Мездра и Бяла Слатина и към здравни заведения с по-високо ниво на компетентност в София и Монтана, обобщава БНР. 

Междувременно се водят преговори за сформиране на нов лекарски екип. При посещението си във Враца миналата седмица министърът на здравеопазването Христо Хинков увери, че няма да се стигне до затваряне на отделението. От местната управа обещаха общински жилища за педиатри, които се съгласят да бъдат командировани във врачанската болница.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Снимка: БГНЕС