Намалява биопроизводството у нас, както и доверието на клиентите

Изискванията са много тежки, контролът трябва да остане, но да се оптимизира, призова Ивайло Тодоров

14.08.2023 | 23:07 Редактор: Елеонора Танева
Намалява биопроизводството у нас, както и доверието на клиентите

Българското биоземеделие значително изостава от европейското и то не само по отношение на производство, но и на консумация на биохрани. Контролът е изключително голям, земеделските производители се отказват и се вижда, че за 2 години площите с биопроизводство са намелели с близо 20%. 

"Изискванията са много тежки, регламентът за биопроизводство е тежък, пътят за сертифициране е сложен и нивата на контрол са много. Истината е, че може би, за да имаме истинска биохрана и за да знаят хората, че като купят нещо, то наистина е био, контролът трябва да остане, но да се оптимизира", коментира предприемачът Ивайло Тодоров пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му доверието на потребителите в биохраните не нараства, тъй като те се сблъскват с невярна или с малко информация. 

Според него в България има както качествени, така и некоректни производители и онези, които работят коректно, трябва да посочват тези, които не го правят. 

Гостът споделя, че доверието на потребителите в биохраните не нараства, тъй като те се сблъскват с невярна или с малко информация. 

"Цените на биохраните неслучайно са по-високи, защото изискванията, които споменах, са доста и включват това да се използват определени биологични торове и препарати, които са определени за биопроизводство. Всички те са на органична основа и са много по-скъпи", добави Ивайло Тодоров.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)