Свинското поскъпва, не се отказваме от кюфтето и наденицата

60 на сто от този вид месо у нас е внос

14.08.2023 | 18:51 Редактор: Елеонора Танева

Високата цена на месото в момента е резултат на спекула и ще падне до есента. Това прогнозира земеделският министър Кирил Вътев. Месопроизводители и изпълнителна власт обсъдиха мерки как да се увеличи делът на местните продукти на вътрешния пазар.

Земеделци масово фалират, ликвидират фермите си и заминават за чужбина. Това отчетоха като проблем на срещата в Министерство на земеделието.

"Земеделски производители, които прекратяват работата си във фермите и ги ликвидират поради нерентабилност, не остават в България, а заминават в чужбина, това е най-страшното, което трябва всички да проумеем", заяви министърът на земеделието Кирил Вътев.

Николай е един от младите фермери в Северозападна България. Той произвежда и продава стоката си - царевица, пшеница, отглежда и крави.

"Цените последните месеци падат надолу, вероятно заради вноса от Украйна. Месото пада и то. Ние като производители не увеличаваме цените. Цените се увеличават от прекупвачите", убеден е производителят.

През последните месеци свинското месо е поскъпнало със 7,5 на сто. Данните са на платформата на икономическото министерство за информация за пазара на храни. Животновъди посочиха като причина по-високите разходи за отглеждане на животните в свинефермите.

"Всяка година през лятото цените на свинското са се увеличавали, както и тази година. Има фактори като поскъпване на електроенергия, горива, заплати", заяви министър Вътев.

Димитър е един от клиентите, които купуват  месо всеки ден. 

"Аз съм по месояден, не мога да ям само зеленчуци. Предпочитам свинско или телешко. Като гледам цените в други държави, месото в България не се различава като цени. В Ирландия и Германия, които са производители на месо, месото е малко по-евтино", констатира Димитър.

60 на сто от свинското у нас е внос, а не родно производство, сочи статистиката. В месарницата, която се управлява от Александра, се предлага и произвежда единствено българско месо. 

"Цената от месец май насам не се е променила, в момента ценовият клас е доста стабилен", заяви Александра Попова.

Месото, което се търси в летния сезон, са кюфтета, наденици, неща за скара. По думите на Александра лесно можем да различим качествено от некачествено месо. 

"Често хората се ориентират по цвета, но впоследствие може да се разбере, когато човек си го купи, след като го сготви може да изтече вода, неприятен вкус, мирис", посочи управителят на месарницата.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Само да сте посмели да се отказвате от кюфтетата, кебапчетата и наденицата. Само това ми е останало в България което обичам. Сигнализирай за неуместен коментар