40 мигранти от Кипър са настанени у нас в рамките на евромеханизма за солидарност

Изграждат два нови центъра

08.08.2023 | 08:12 Редактор: Вяра Димова
40 мигранти от Кипър са настанени у нас в рамките на евромеханизма за солидарност

България е приела 40 мигранти от Кипър в рамките на Европейския механизъм за доброволна солидарност със страните членки от първа линия на бежанския поток. За да се укрепи способността на Кипър да се справи с него, в страната ще бъдат изградени два нови мигрантски центъра, договорът за чието строителство ще бъде подписан днес.

Проектът, чиято реализация започва, включва две нови места за настаняване на кандидати за международна закрила и за временно пребиваване на получили отказ за убежище преди те да бъдат върнати, доброволно или депортирани, в страните им. Строителството на центровете, което ЕС финансира със 67 млн. евро, трябва да завърши до 2 години.

Новите структури ще допринесат за по-ефективното управление на всички процедури по предоставяне на убежище, казаха от вътрешното министерство.

За справяне с бежанския натиск Кипър иска да се ускори и презаселването на мигранти от острова в други страни членки чрез Европейския механизъм за доброволна солидарност /Voluntary Solidarity Mechanism/. От март, когато започна мандатът на новото правителство, досега тази възможност е използвана за над 860 мигранти, съобщи БНР.

В България успешно са преместени 40 мигранти, като последната група от тях от 12 души отпътува от Кипър в понеделник, съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство.

Снимка: БГНЕС