България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мигрантите, идващи у нас, не искат да остават, основните организатори не са в България

Пътят на България към Шенген - коментар на Филип Гунев и Мохд Абуаси

03.07.2023 | 09:10 Редактор: Искра Ангелова

Членовете на Комисията по петициите в Европейския парламент призоваха единодушно за приемане на Румъния и България в Шенген още до края на тази година. На този фон обаче у нас продължаваме да залавяне нелегални мигранти.

"Неслучайно излиза такава информация, разговорите на премиера Денков с Марк Рюте не бяха изцяло в негативна посока. За тези 7-8 месеца няма реална промяна по линия на върховенството на закона, освен смяна на един главен прокурор с друг. Вътре в правителството се говори, че имаме неофициално "Да", но много е трудно и за холандците, и за австрийците да излязат публично да говорят тези теми, месеци преди този избор, тъй като това ще даде на техните политически опоненти хляб да ги атакуват", каза бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в студиото на "България сутрин".

Според него приемането на България и Румъния в Шенген е по-широк проблем.

"Проблемът с миграцията не е свързан с България и Румъния, те възприемат приемането на България и Румъния като част от приемането на повече мигранти, защото възприемат самите българи и румънци като потенциални мигранти. И на средния човек му изглежда така, че това, че ще приемат България и Румъния в Шенген, ще има повече мигранти. Това не е така, но това се използва политически от опонентите да представят такива хипотези", допълни Гунев.

Той припомни, че ЕК няколко пъти заяви, че техническите критерии са изпълнени.

"Нищо не се е променило, нито пък скоро ще се промени. Нидерландия и Австрия не приемат България и Румъния в Шенген по политически причини основно, по-скоро по вътрешни политически причини. България и да е в Шенген, и да не е - мигрантите си продължават. Тези мигранти, които идват в България, повечето отиват към Европа, те няма да останат тук. Ако искат да решат този проблем, би трябвало да има единна политика за миграцията в цяла Европа", подчерта Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания в ефира на Bulgaria ON AIR.

От думите му става ясно, че от ЕС има обещание към новото правителство в посока борбата с миграцията, но трябва да изпълним две условия - едното е свързано с войната в Украйна и другото е "Лукойл".

"90% от мигрантите бягат от нестабилни региони, но в крайна сметка в по-голямата си част са икономически мигранти. Те не остават в страните на първа линия. Те търсят да отидат при техни близки в Западна Европа, или търсят по-добри икономически възможности. Заради това сега вървят и други процеси, които са свързани с по-засилена охрана на границите. Самият Рюте беше с Урсула фон ден Лайен, те търсят възможност мигрантите да бъдат спирани или връщани в страните извън ЕС", припомни бившият зам.-министър.

Той подчерта, че в Нидерландия тази година също има не по-малко кандидати за убежище, колкото и предходните години.

"99% от мигрантите в България не искат да стоят в страната. Те просто преминават. Ако имат възможност да отидат на други места, няма да останат. Икономиката играе роля. Ако Европа иска да намали натиска, нека да видим какви мерки може да вземем спрямо Изтока. Трябва да се обърне внимание на трафикантите, които се разхождат по улиците на София свободно", апелира Абуаси.

И е на мнение, че хората, които минават границата, са свързани с хора, които работят у нас.

"Тези, които са по ниските нива и биват заловени, могат лесно да бъдат сменени. Това става през цялото време. Но основните организатори на международните мрежи, които прибират най-голямата част от средствата, са извън България. Те непрекъснато си намират местни партньори", категоричен е Филип Гунев.

Гледайте целия разговор във видеото.