ООН е разтревожена заради новия закон срещу еднополовите двойки в Ирак

Твърди, че нарушава няколко конвенции за правата на човека

29.04.2024 | 17:13 Редактор: Деси Николова
ООН е разтревожена заради новия закон срещу еднополовите двойки в Ирак

Организацията на обединените нации (ООН) заяви, че е "разтревожена" от новия закон, приет от иракския парламент, който криминализира хомосексуалните отношения и смяната на пола, и призова за неговата отмяна, предаде AFP.

"Този закон противоречи на няколко договора и конвенции за правата на човека, ратифицирани от Ирак, включително на Международния пакт за граждански и политически права, и трябва да бъде отменен", заяви Равина Шамдасани, говорител на Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека.

Новите разпоредби предвиждат затворнически присъди от 10 до 15 години за хомосексуални връзки, както и за "развратни практики с участието на съпруги".

Законът също така забранява "всяка организация, която насърчава хомосексуализма в Ирак", като за "насърчаване" на хомосексуални отношения се предвижда седемгодишна присъда.

Той забранява "промяната на биологичния пол въз основа на индивидуални желания или наклонности" и предвижда присъда от една до три години лишаване от свобода за всяко лице или лекар, участващ в тази промяна.

Подобно наказание се предвижда и за всеки мъж, чието поведение се счита за женствено.

"Съществуват множество доказателства, че тези закони също така узаконяват предразсъдъците, излагат хората на престъпления от омраза, полицейско насилие, тормоз, сплашване, изнудване и изтезания", заяви Шамдасани.

"Те също така затвърждават дискриминацията и отказа на достъп до основни услуги, включително здравеопазване, образование и жилища", добави тя, цитирана от БГНЕС.

Неправителствената организация "Амнести интернешънъл" разкритикува закона като "нарушаващ основните човешки права".

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 седмици