Николай Денков: НАТО е нашето бомбоубежище, милитаризацията на Черно море се случва

Промените в Конституцията не премахват служебното правителство, ограничават това един човек да управлява

07.08.2023 | 11:18 Редактор: Юлиан Христов
Николай Денков: НАТО е нашето бомбоубежище, милитаризацията на Черно море се случва

Милитаризацията на Черно море се случва, независимо дали искаме или не. През последните 20 дни руски кораби се настаниха във водите, които са наша икономическа зона, уж за учение. Тази милитаризация не върви по линия на НАТО.

Това коментира премиерът акад. Николай Денков в живо излъчване във Facebook, в което той отговаря на въпроси на граждани и отчете два месеца от работата на правителството.

"Начинът ние да бъдем защитени е, първо да си изграждаме нашите структури с хора, с техника, с модернизация и да бъдем интегрирани с институциите в НАТО. Това е нашето бомбоубежище днес", каза още премиерът и припомни чл. 5 от Северноатлантическия договор, според който нападението над една държава член на Алианса означава нападение над организацията.

"В това отношение България е много по-защитена, защото това би означавало Русия да атакува НАТО", допълни Денков.

Той каза още, че не е против 3 март да бъде отбелязван като празник. "Ние има с какво да се гордеем и, ако погледнем от историческа гледна точка, 24 май има важно значение в нашата история. Да покажем, че имаме и нещо друго, което ни обединява и че науката, просветата – това са водещите сили, които ще ни доведат напред", допълни той.

Според Денков в дебата за националния празник трябва да се премахне "тази конотация "против", защото "всички бихме се обединили около 24 май"

По думите му някои национални символа се използват и за прокарването на фашистки идеи.

"Това е злоупотреба. Трябва да се помисли къде е мярката, защото ние сме българи с тези символи", отговори акад. Денков на въпрос за това дали не трябва да има законодателна инициатива за използване на националните символи. 

В началото на разговора премиерът отказа да даде оценка за работата на правителството, но заяви, че министрите са направили "рестарт" в много сектори.

"Проблемите, свързани с пътнотранспортните произшествия, с цените, със забавените пътни строежи. Всичко това в момента е заложено като решение в нашите програми", посочи той.

По отношение на промените в Конституцията той обясни, че те не избягват съществуването на служебното правителство. "Това, което се предлага в момента, е президентът да може да избира министър-председател измежду трима възможни кандидати, практика, която се използва в европейските държави, след което кандидатът да предложи правителство. Премиерът трябва да може да си избира екипа си", смята Денков.

По думите му това е начин да се избегне това "един човек да управлява", визирайки фигурата на президента.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR