Как децата да предпочетат книгата пред таблета? Важен е личният пример на родителите

В Столичната библиотека отчитат ръст на най-малките си читатели

05.08.2023 | 14:05 Редактор: Юлиан Христов

Освен задължителната литература за учениците, десетки инициативи насърчават любовта към книгите и у най-малките. Фондация "Детски книги" от години насърчава любовта към литературата. А основният опонент в битката за задържането на вниманието на децата към буквите е таблетът.

"Вниманието им се задържа трудно. Те очакват книгата да се движи, да мига, да има хиперлинкове", казва Валентина Стоева от фондацията.

Според проучване, което фондацията провежда, едва процент и половина от родителите четат всекидневно. А именно личният пример е в основата на това детето да заобича буквите.

"Над 99 процента признават, че купуват книги на децата си и че имат детска библиотека вкъщи, но стигаме до въпроса как избират тези книги и какво четат на децата. Обикновено се водят по собствения си вкус. Правото на детето да избере каква книга да прочете е важно", коментира още Стоева.

Родителите избират на първо място интуитивно книгите, а не чрез съветите на експерти. Затова Валентина препоръчва детето да се включва в разходката в книжарницата, а родителите да следят книгите да са с подходящи илюстрации.

"Илюстрациите помагат на децата да учат, ако кажем: "едно пухкаво нещо тича по поляната" ние ще си представим заек, но ако децата не го видят, няма да знаят какво е", обяснява тя.

В битката на книжката срещу мишката успешно се включва и Столичната библиотека.

През последните години се отчита ръст в детската литература. В библиотеката отчитат увеличаване на читателите под 1 годинка.

Инициативата "Зелени библиотеки" на Столичната библиотека за девета поредна година ще събере любителите на книгата в столичните паркове.

Организаторите приканват всеки да донесе стара книга, която да остави в къщичките за книги в града. А спомените и фантазиите, родени от детските книжки, оставят трайни следи в ума на възрастните.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)