"Преспанските камбани" на Димитър Талев е с най-висок рейтинг, младежи го смятат за строител

Книгата е оценена с 4,66 звезди от максималните 5

16.07.2023 | 14:00 Редактор: Михаела Димитрова

"Преспанските камбани" на Димитър Талев е книгата с най-висок рейтинг в България. Това става ясно от публикувана от Уърд Файндър Екс класация на най-високо оценените книги от местни автори в повече от 130 държави.

В класация, изготвена според предпочитанията на потребителите на Goodreads, "Преспанските камбани" на Димитър Талев е оценена с 4,66 звезди от максималните 5.

"Този резултат е много приятен и мен лично ме радва. Обяснението е напълно логично в ситуацията, в която се намираме и в политически аспект спрямо отношенията ни с една страна до нас", смята Станислава Георгиева.

Книжарите си обясняват интереса към творчеството на Талев с това, че в книгите му България дочаква своето освобождение, но на картата се появява Княжество България, извън което остава Македония.

"Това, което казва той, е да се грижим за своята националност и отечеството си", допълни Георгиева.

Книговедите изтъкват нуждата от връщане на книгите му в образователните програми, където в момента се изучава единствено "Железният светилник".

Попитахме столичани дали знаят кой е Димитър Талев и познават ли творчеството му. Отговорите бяха разнопосочни. 

За да обрисува разнообразна картина на популярната световна литература, WordFinderX са ограничили най-добрите книги във всяка страна до произведения на местни автори. След това експертите са анализирали потребителските оценки от Goodreads, за да определят най-популярните книги по националности в целия свят.

В САЩ американският автор на фентъзи Брандън Сандерсън претендира за най-обичаното заглавие с романа си "Думи на сияние".

"Свидетел на живота в КНДР" от чешката авторка Нина Шпиталникова е най-високо оценената книга не само в Чешката република, но и в света. Тя разказва преживяванията на севернокорейски бежанци.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.