Манолова призова Асен Василев за 9% ДДС в изравнителните сметки за парно

В момента топлинните счетоводители са показали изравнителните сметки без данъка

04.08.2023 | 16:33 Редактор: Юлиан Христов
Манолова призова Асен Василев за 9% ДДС в изравнителните сметки за парно

Лидерът на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова призова финансовия министър Асен Василев изравнителните сметки за парно тази година да бъдат с 9% ДДС.

Тя поясни, че през тази зима хората са плащали исторически най-високата цена за парно и затова беше намалено ДДС-то за потребителите на топлоснабдителни услуги. През отоплителния сезон сметките за парно бяха с 9% ДДС, но с изравнителните сметки, тези, които имат да доплащат, ще трябва да ги платят с 20% ДДС.

"Призоваваме Ви, министър Василев, да обложите сметките на гражданите, които имат да доплащат в изравнителните си сметки с 9% ДДС. Толкова, колкото беше зимата, през отоплителния сезон. Да не ги товарите с 20% ДДС. Компенсирайте си приходите в държавния бюджет по друг начин, не от столичани, не от възрастните хора, не от младите семейства", призова Манолова.

В момента топлинните счетоводители са показали изравнителните сметки без ДДС. Истинската сума с 20% ДДС ще пристигне по домовете на гражданите до 15 август и тогава ще стане ясно колко трябва да плащат потребителите, стана ясно от думите на Манолова. Тя даде пример как, ако някой има да доплаща 500 лв. без ДДС, ще плати не 545 лв. с 9% ДДС, а 600 лв., съобщават от пресцентъра на движението.

Манолова припомни, че миналата година на гражданите бяха върнати суми и тогава сметките за парно бяха коригирани като по предписание на служебния финансов министър, изравнителните сметки за парно бяха коригирани от 20% ДДС на 9% данък. Тогава се спестиха на хората около 3 млн. лв. Сега, понеже парното е по-скъпо, реално държавата ще прибере допълнителни 5 млн. лв. от изтънелите джобове на столичани. Тя уточни, че тук проблемът тръгва от финансовото министерство и то трябва да излезе с решение, че изравнителните сметки следва да се плащат с 9% ДДС, колкото е ставката по време на отоплителния сезон, вместо да се натоварват потребителите с високата 20% ставка.

"Имаме опасения, че сега под предлог за инфлация ще повишат драстично цените и за топлинните счетоводители. Ако тя стане по 100 лв. означава, че столичани ще плащат по 40 млн. лв. на топлинните счетоводители. Затова ще настояваме тази информация да ни бъде предоставена", заяви Манолова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR