България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма 2 ставки в един документ: Кремен Георгиев обясни всичко за изравнителните сметки за парно

Задълженията на топлофикациите са основно към "Булгаргаз", заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества

03.08.2023 | 09:24 Редактор: Вяра Димова

Отново проблеми с изравнителните фактури за парното. Заради приетите текстове в закона, ако имаме да доплащаме на "Топлофикация", цената ще бъде обложена с 20% ДДС, но ако имаме да взимаме пари, то те ще са на база на старите текстове с 9%. 

"По законодателство, когато възникне едно задължение, тогава се прилага съответната ставка, която действа към този момент. Изравнителните сметки винаги са излизали в този период. 1 юли мина - значи ставката за нововъзникналото задължение е 20%", обясни председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той каза дали е възможно да стане объркване на фактурите. "Едното е фактура, другото е кредитно известие към стари фактури, различни документи са. Няма да има две ставки в един документ", добави председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Според Георгиев процентът на сградите с дистанционни топломери е малък, което поражда притеснение, че когато дойде краят на гратисния период - 2027 г., всички ще започнат да сменят своите уреди, посочи той.

"Ще бъдат задължени. След този период няма да могат да използват старите уреди. Те вече не се предлагат. Ще има естествено подменяне. Тези, които останат към 2027 година със стари уреди, трябва да ги сменят", заяви Георгиев.

По отношение на новите цени от 1 юли гостът коментира, че цената без ДДС, която се определя от КЕВР, е цената, която дава възможност на "Топлофикация" да покрие своите разходи. "ДДС-то не е за "Топлофикация". То се плаща от крайния клиент и отива в държавата, когато се фактурират сметките", стана ясно от думите му.

Задълженията на топлофикациите са основно към "Булгаргаз", обяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества. "В началото на последния отоплителен сезон имаше много високи цени, които трябваше да се заплащат. Към момента вече нещата се нормализират", отбеляза Георгиев и направи прогноза за новия отоплителен сезон.

"Задължително можем да очакваме повишение на цената на природния газ. Такъв е пазарният принцип. Няма причини цената на газа да падне", пресметна гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.