Очаква ни опасно горещ петък с максимални температури до 44 градуса

През уикенда на места ще превали и прегърми

04.08.2023 | 07:08 Редактор: Тодор Петров

Опасно горещо време у нас днес. Оранжев код е в сила за 10 области на страната: Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Великотърновска, Русенска и Плевенска.  За останалата част от страната е в сила жълт код - с температури 35-38 градуса. 

Денят ще започне с минимални температури в страната от 19 до 25 градуса. Преди обед ще бъде слънчево. Следобед ще се развиват купести облаци, повече - над планините. Валежи не се очакват. Ще се задържи горещо през целия ден. Вятърът ще бъде слаб от запад със скорост до 20 км/ч. 

Максималните температури ще бъдат от 34 до 44 градуса, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Над Черноморието облаците ще намаляват. Следобед ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще бъде слаб от изток. Максималните температури на въздуха ще бъдат 29-30 градуса. Морската вода е с температура от 24-25 градуса по северното крайбрежие, до 25 градуса по южното.

Над Западна Европа ще се вихрят дъждовни облаци, като по-съществени валежи, придружени от силни ветрове, се очакват по Атлантическото крайбрежие. Другият център с по-съществени валежи е над Източна Полша, Беларус и Западна Украйна. На Балканския полуостров валежите ще бъдат история и предстои нова топла вълна да обхване балканските страни.

У нас в събота в северните райони ще превали и прегърми. Слабо ще се понижат температурите, като ще се задържат над 33 градуса. В неделя в северните райони ще превали и прегърми. И през новата седмица ще има повече слънце и постепенно повишение на температурите. 

Гледайте цялата прогноза във видеото.