България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво време да очакваме през август и ще провали ли ваканцията ни?

От неделя започва кратко захлаждане с валежи, прогнозира Петър Янков

03.08.2023 | 09:30 Редактор: Юлиан Христов

Последните горещи дни за тази седмица са до събота, когато през нощта над страната ще премине атмосферен фронт с понижение на температурите, които в неделя ще бъдат в интервала от 26 до 31 градуса. Това каза синоптикът Петър Янков в студиото на предаването "България сутрин".

В неделя над централните части на Дунавската равнина и Добруджа ще прегърмява и превалява, гръмотевиците ще са по-слаби, тъй като този студен въздух започва своя пренос през събота вечерта и ще бъдат отслабени като дневен ход тези явления, обясни той. По думите му силни градушки и гръмотевични бури не се очакват.

Следващата седмица ще бъде суха и с "комфортни летни температури между 30-35 градуса".

"Август месец се различава от юли с това, че вече навлизаме във втората половина на лятото и дори слънчевите лъчи са по-меки, температурите, с изключение достигат до 38-39 градуса", каза още Янков пред Bulgaria ON AIR.

Според синоптика събота е подходящ ден за разходка в планините, където температурите над 2500 метра надморска височина ще бъдат 18-19 градуса, а на планинските курорти - около 23-26 градуса. Гостът напомни, че в планините връхната дреха ще бъде необходим аксесоар.

До края на август температурите Гърция и Турция ще са по-високи и не се очакват превалявания. Времето ще бъде слънчево и топло с температура на морската вода от 26-27 градуса.

Затоплянето на климата, на което сме свидетели в последните години, е резултат от една цикличност, която е в порядъка на 200-300 години, стана ясно от обясненията на Янков. Той допълни, че настоящото затопляне е започнало през 1850 година, като най-топлите дни са отбелязани през 2019 година.

"Характерното за тези затопляния са продължителните високи средни температури. Рекордите на нашите географски ширини са 45 градуса", посочи синоптикът и уточни, че у нас максимумът на температурите тази година ще бъде около 42-43 градуса.

Гледайте целия разговор във видеото.