Оранжев код за опасни горещини в 6 области, облаците се разкъсват по Черноморието

В много градове у нас температурите ще достигнат до 40 градуса

03.08.2023 | 07:10 Редактор: Вяра Димова

Предупреждение за опасни горещини в страната. Оранжев код е обявен за шест области. Очаква се в Ловешка, Пловдивска, Старозагорска, Ямболска, Великотърновска и Русенска област температурите да достигнат 40 градуса. Горещо ще бъде и в останалата част на страната, за която е в сила жълт код за опасно време.

Сутрешните минимални температури ще бъдат от 19 до 23 градуса. Преди обяд ще бъде слънчево. Следобед ще се развиват купести облаци. Валежи не се очакват.

Вятърът ще бъде слаб от северозапад със скорост до 20 км/ч. Максималните температури ще бъдат от 34 до 39 градуса, в югозападните и югоизточни райони до 39-40, по Черноморието - до 29-30 градуса.

По Черноморието облаците ще намаляват. Следобед ще бъде предимно слънчево. Морската вода е с температура от 24 градуса по северното крайбрежие,   до 25-26 градуса по южното. Вълнението по северното и по южното крайбрежие ще бъде слабо, височина на вълните ще достига до 1,5 метра, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Ивана Дилова

Над планините преди обяд ще има разкъсана облачност, а следобед облаците ще се увеличават. Ще превали в планините от Източна България. 

В петък ще бъде горещо - с показания на термометрите над 40 градуса. В събота в северните райони ще превали и прегърми. Слабо ще понижат температурите, но ще се задържат над 33 градуса.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)